Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2012 16:09

У Раду проходять 7 партій - Всеукраїнська соціологічна служба

У Раду проходять 7 партій - Всеукраїнська соціологічна служба
ФОТО: ukranews.com

Якби вибори до Верховної Ради України відбулися сьогодні, то голоси загальної кількості опитаних б розподілилися таким чином: Партія регіонів отримала б 20,7%, "Батьківщина" - 16,9%, "УДАР" - 14,4%, КПУ – 10,1%, "Україна – Вперед!" – 5,3%, "Свобода" - 5,1%, "Наша Україна" - 4,7%, повідомляє УНІАН.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав директор з наукових питань Всеукраїнської соціологічної служби при НАНУ, кандидат філософських наук, доцент Борис Сагалаков, презентуючи результати загальноукраїнського соціологічного опитування "Електоральні настрої населення України", проведеного з 5 по 7 жовтня.

При цьому 10,1% опитаних вказали, що не довіряють нікому, а 5,8% зазначили, що їм важко відповісти.

"Соціологія дає тенденцію, тенденція на сьогодні така: основна цікавість в сьогоднішній електоральній ситуації – зможуть чи не зможуть пройти партії зони ризику", - зазначив експерт. За його словами, "набере "Батьківщина" чи ПР на 2-3% більше чи менше – це принципово не змінить розстановки сил у парламенті, а от якщо прийдуть нові політичні сили, доведеться створювати компроміс". У зв'язку з цим він нагадав про "золоту акцію", яку мали свого часу соціалісти, а потім Народна партія Литвина.

Посилаючись на результати дослідження, експерт відзначив, що однозначно брати участь у голосуванні збираються 44,5% опитаних, 35,6% - "скоріш за все, так", 9% - "скоріш за все, ні", 4,1% - однозначно не голосуватимуть, а 5,6% було важко відповісти.

Серед тих, хто однозначно збирається прийти на вибори, 23,6% опитаних віддали б свій голос за Партію регіонів, 18,5% - за "Батьківщину", 16,7% - за "УДАР Віталія Кличка", 11,4% - за КПУ, 7,3% - за ВО "Свобода", 5,4% - за партію "Україна – Вперед!", 5,4% - за "Нашу Україну". У такому разі, наголосив експерт, похибка складає до 3,5%.

Б.Сагалаков відзначив, що серед трьох останніх політичних сил найбільше шансів на проходження до парламенту має ВО "Свобода", бо має найнадійніший електорат. "Найнадійніший електорат – у крайньо радикальних сил: у комуністів – ліворуч і у "Свободи", – підсумував Б.Сагалаков.

Найстабільніший виборець у КПУ – 58,1%, ВО "Батьківщини" - 54,2% та Партії регіонів – 50,5%. "УДАР", як і "Наша Україна", отримали 38,6%.

Коментуючи зростання рейтингів партій, що не входили до групи фаворитів нинішніх виборів, Б.Сагалаков зазначив: "Вже давно склалась ситуація, що на національно-демократичному напрямку працює три доволі сильних політичних сили. Певний час тут значну перевагу мала "Батьківщина" , за рахунок харизми Юлії Володимирівни. Зараз тіснять їх "Наша Україна", "Свобода", частину електорату відбирає і "Удар".

За його словами, "сьогодні "Батьківщина" не змогла відіграти роль провідної національно-демократичної сили".

Відповідаючи на запитання щодо фінішного прискорення "Нашої України", експерт назвав ситуацію "очікуваною і соціологами, і політологами" у зв'язку з "ностальгією": "Десь спрацьовує певна ностальгія, пов'язана із ім'ям лідера, особливо я дивлюсь, що зростає електорат інтелігенції у "Нашої України", і електорат підприємців - виникає певна ностальгія по свободі слова в інтелігенції і по свободі підприємництва у підприємців".

Він також нагадав ситуацію, коли після поразки на президентських виборах 2004 року, яка багатьма вважалася нищівною, уже на парламентських виборах 2006-го року Партія регіонів опинилася серед лідерів.

Оцінюючи якість кампанії основних політичних сил, експерт зазначив, що робота побудована на деструктиві. "Помаранчеві" розказують, які погані сьогодні "сині" - їх треба змінити, а "сині" розказують, як погано було при владі "помаранчевих", - зазначив експерт.

Він також наголосив на відсутності обговорення конкретних проблем, зокрема, щодо судової системи та створення "горизонталі" влади.

"На даному масиві можна дати тільки тенденцію", - сказав експерт і додав, що вирішальними у виборчій кампанії є останні 3 тижні.

Загальноукраїнське опитування проводилося з 5 по 7 жовтня в усіх областях України та місті Києві. Всього за випадковою квотною вибіркою із врахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України було опитано 2500 респондентів. Можлива похибка - 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «У Раду проходять 7 партій - Всеукраїнська соціологічна служба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути