неділя, 26 січня 2014 17:26

"У Полтаві запустили процес народовладдя", - Чабановський
16

Фото: Фото: Таміла Михеєва

Кількаметрові барикади перед Полтавською обласною радою охороняє близько десяти хлопців із самооборони. Ще троє стоять біля вузького проходу до приміщення. Слідкують, щоб у середину не заходили п'яні та наркомани. Вчора о 15 годині активісти Полтавського Євромайдану захопили будівлю облради.

"По соціальних мережах, на мітингах ми повідомили полтавців, що нам потрібна певна матеріально-технічна допомога. Люди оперативно прореагували на наше звернення. Постійно підносять їжу, медикаменти, теплі речі, матраци та ковдри. На разі всього вистачає, - говорить 28-річний голова Полтавської обласної організації ВО "Свобода" Роман Чабановський. - Хочу наголосити, що обласну раду ми не захоплювали. Як можна захопити свій будинок? Це приміщення є власністю територіальної громади. Залишатися тут будемо до тих пір, поки не відбудуться конкретні зміни у нашій владі і діючий уряд на чолі з президентом не піде у відставку. Ми не порушеємо жодних законів, діємо відповідно до Конституції, в якій вказано, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. Тому зараз ми запустили процес прямого народовладдя".

У фойє будівлі двоє дівчат записують бажаючих до сотні самооборони. Говорять, записуються переважно молоді хлопці. На сьогоднішній день їх кількість налічує вже близько 300 чоловік. У лівій частині облради облаштували їдальню. За двома столами кипить робота. П'ятеро волонтерів роздають їжу та чай усім бажаючим.

"Зараз всього вистачає. Можете самі переконатися, - 29-річна Оксана, яка працює на кухні, запрошує подивтися на запаси харчів, які за добу поприносили до облради полтавці. - Є достатньо хліба, ковбаси, солодощів. Люди підносять і гарячі страви, що дуже добре. Каші, плов, рибу. Їх розбирають швидко. Найчастіше приходять за чаєм. Навіть не можу злічити скільки літрів роздали за сьогодні".

У сесійній залі облради облаштували прес-центр та медичну частину. Біля останньої чергує двоє активістів-медиків.

"Полтавці оперативно поприносили необхідні медикаменти. Тут є і перев'язочні матеріали, антисептики, йод, ліки від головного болю, кашлю. Всього вистачає. Навіть з запасом. Наприклад, зеленки та перекису водню назбиралася повна коробка, - розповідає один з чоловіків. Ім'я просить не вказувати, боїться що звільнять з роботи. - Найчастіше люди приходять за протизапальними ліками та від тиску, бо кави багато п'ють, - посміхається.- Все проходить дуже організовано".

Нічліг майданівці організували на другому поверсі облради. На підлозі вони простелили куртки, ковдри та матраци, які поприносили з дому.

"Перша ніч минула спокійно. Не було жодних провокацій та намагань місцевих силовиків вигнати нас із цієї будівлі. Хоча вчора була інформація, що з Харкова та всіх районних відділків міліції до Полтави їдуть спецпризначенці. Не можу точно сказати наскільки вона відповідає дійсності. Зі слів депутатів-опозиціонерів, які вчора ходили на перемовини з губернатором Олександром Удовіченком знаю, що в приміщенні облдержадміністрації знаходиться близько 250 працівників міліції, одягнених у маски, шоломи та з щитами в руках. П'ятеро з них тримали на повідках собак", - розповідає Роман Чабановський.

Зараз ви читаєте новину «"У Полтаві запустили процес народовладдя", - Чабановський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути