середа, 15 серпня 2012 22:48

У питаннях мови треба враховувати практику європейських унітарних держав - нардеп

У питаннях мови треба враховувати практику європейських унітарних держав - нардеп
Фото: pravda.com.ua

Народний депутат Сергій Головатий розповів, що в основу свого "мовного" законопроекту поклав основоположні європейські документи та міжнародну практику у цьому питанні.

Про це він розповів сьогодні на прес-конференції у Києві.

"До джерел, які я поклав в основу мого закону належить Європейська хартія регіональних та міноритарних мов. Це офіційна назва хартії. Досі навіть автори законопроектів та інші послуговуються неіснуючою назвою, або неіснуючими документами", - пояснив він, підкресливши, що мова йде про те, що назву хартії переклали як "Європейська хартія регіональних мов та мов нацменшин".

Крім того, за словами Головатого, в основу законопроекту покладено й інші міжнародні документи, зокрема: Рамкова конвенція про захист прав національних меншин, Ословські рекомендації стосовно прав національних меншин, доповідь уповноваженого з прав нацменшин ОБСЄ, рекомендації Комітету міністрів Ради Європи стосовно впровадження Європейської хартії.

Є і закони про державні мови тих країн, де саме питання мови є проблематичним. Зокрема йдеться про Словенію, Словаччину, Естонію, Латвію, Канаду та РФ.

"Я виходив виключно з базових документів, які стосуються регулювання і застосування мов, і практики європейських держав, - пояснив нардеп. - Бо Європейський суд з прав людини, коли він розглядає якусь справу, не має для підготовки свого рішення підґрунтя у вигляді європейського стандарту. Він керується принципом: яка практика існує в більшості країн Європи".

Він додав: "Якщо брати практику стосовно державної мови, то тут ми можемо говорити про одностайність у застосуванні своїх мов як державних. І мій законопроект базується саме на цій одностайній позиції. Мій закон виписано так, як у решти унітарних держав в Європі".

Як повідомлялося раніше, народний депутат Сергій Головатий зареєстрував у Верховній Раді "мовний" законопроект, який є альтернативним закону "Про засади мовної державної політики" та зосереджений саме на правах української як державної.

Зараз ви читаєте новину «У питаннях мови треба враховувати практику європейських унітарних держав - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути