понеділок, 08 липня 2013 13:56

У Новинського у Раді буде формальний статус керівника "групи Ахметова" - експерт

У Новинського у Раді буде формальний статус керівника "групи Ахметова" - експерт
Тарас Березовець. Фото: www.gart.org.ua

Самовисуванець, мільярдер Вадим Новинський, який за попередніми даними переміг на проміжних виборах до парламенту в окрузі №224, у Верховній Раді керуватиме групою Ріната Ахметова.

Про це у коментарі  Gazeta.uaсказав політолог Тарас Березовець, говорячи про результати виборів у Севастополі.

Він зауважив, що Новинський пішов до парламенту, аби підстрахуватися на 2015 рік.

"В олігархів є поняття: ти олігарх, якщо в тебе не просто є мільярд на рахунку, а якщо в тебе є телеканал, футбольний клуб. Адже всі вони - власники футбольних клубів. Новинський теж володіє ФК "Севастополь", який вийшов у вищу футбольну лігу. А депутатство для олігархів — це необхідний елемент, зокрема, юридичного захисту на випадок можливих непорозумінь", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результат севастопольських виборів був наперед відомим - ЗМІ

З такою з метою, на думку Березовця, свого часу до парламенту прийшов і Ахметов.

"При Кучмі, коли Ахметов відчував повну безпеку — йому було це (депутатство — ред.) не потрібно. Але вони щось знають і грають на випередження. Тому Ахметов уперше став народним депутатом у 2006 році, коли відчув на собі тиск з боку правоохоронних структур, з боку тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка", - пояснив він.

Березовець додав: "Очевидно, що Новинський підстраховується на 2015 рік. Тому що наступні парламентські вибори відбуватимуться за графіком аж у 2017 році. А підсумки президентських виборів на сьогоднішній день не відомі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада поповниться нардепом-мільярдером із Севастополя

Роль його у парламенті ще й визначатиме те, що він є наближеним до Ахметова, вважає експерт.

"У Ріната Ахметова є власна фракція всередині Партії регіонів. Взагалі, там три групи: Ахметова, група Сім'ї і група Фірташа. Тому Новинський йде, по суті, координатором. У нього буде формальний статус керівника депутатської групи Ахметова. Він буде там керувати і захищати бізнес-імперію", - підкреслив він.

За словами політолога, це не означає, що Новинський буде займатися публічною політики, але він буде забезпечувати діяльність групи всередині ПР.

"У режимі онлайн, в телефонному режимі він буде здійснювати неформальний тиск. Він буде це робити не публічно. Публічних проявів політичної діяльності ми не побачимо", - переконаний Березовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК не задовільнила скаргу Білоцерківця проти Новінського

Що стосується опозиції, то, на думку експерта, на виборах у Севастополі вона могла б мати набагато кращий результат. Та зараз їй треба зосередитися на довиборах на 7 проблемних округах.

"Представник партії УДАР йшов самовисуванцем. Партія пропустила законодавчі терміни, коли могли висувати кандидата. Але багато виборців цього факту не знали. І це помилка УДАРу, що напроти прізвище кандидата не стояла назва партії. Якби він йшов від УДАРу, то результат був би кращим. Але для опозиції не все безнадійно. Бо високі результати комуніста показують, що у Партії регіонів є серйозні проблеми", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «У Новинського у Раді буде формальний статус керівника "групи Ахметова" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути