понеділок, 21 лютого 2011 13:34

У Новій Зеландії приспали дельфінів, що викинулися на берег

Більше сотні китів гринда (ще їх називають "китами-пілотами" або "чорними дельфінами") викинулися на берег новозеландського острова Стюарт, розташованого в південній частині архіпелагу. Тіла 107 дельфінів були виявлені групою відпочивальників на одному з пустельних пляжів. До того моменту велика частина тварин - 59 особин - вже загинули, проте живих гринд довелося приспати, так як дотягнути їх до води було неможливо.

За словами представника міністерства з охорони навколишнього середовища Нової Зеландії, ім'я якого не називається, "транспортування" дельфінів могло зайняти до 12 годин, і за цей час тварини все одно загинули б від спеки.

Гринди або чорні дельфіни - морські ссавці з ряду китоподібних. Тіло гринди, що досягає в довжину 8,5 метра, повністю пофарбоване в чорний колір за винятком білої плями під підборіддям у формі якоря. Вага гринди складає в середньому 800 кілограмів, однак зустрічаються екземпляри вагою більше двох тонн. Різні види гринд мешкають практично по всьому світу: як в теплих тропічних морях, так і біля берегів Північної Європи, передає РИА Новости.

Гринди живуть групами по 20-30 особин і завжди слухаються свого ватажка. Тому вчені і називають їх китами-пілотами. У Новій Зеландії кити і дельфіни часто викидаються на берег. В основному, це відбувається в літні місяці, коли зграї ссавців мігрують в Антарктичні води або повертаються звідти повз узбережжя Нової Зеландії. Як правило, якщо одна гринда викидається на берег, то інші намагаються допомогти їй і, в результаті, поділяють її долю.

На початку лютого зграя з 82 гринд викинулася на мілину в бухті Голден Бей новозеландського острова Північний.

Згідно зі статистикою, Нова Зеландія має найгіршу репутацію в світі, де так трагічно гинуть кити та дельфіни. Тільки з 1840 року тут офіційно було зареєстровано більше 5 тис. смертей гігантських морських тварин.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Зеландії приспали дельфінів, що викинулися на берег ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути