вівторок, 29 червня 2010 15:32

У нових політичних проектів є шанс на місцевих виборах - експерт

У нових політичних проектів є шанс на місцевих виборах - експерт

У нових політичних проектів є шанс на місцевих виборах. Так вважає директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов. Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"У нових проектів є шанс. Бо в більшості органів влади вони взагалі не мають представництв і для них це можливість вхопити щось собі і вже на місцевому рівні мати певну владу" - зазначив він. "Місцеві вибори дадуть можливість "третій силі" засвітитися". Дата 31 жовтня вона повною мірою має позитивний аспект.

Але головне, за словами експерта, за якою системою проводитимуться вибори.

"Безумовно, що відкриті партійні списки більше би влаштовували народ. Але політиків, на жаль, ні. Тому вони йдуть на мажоритарку, бо там добре можна задіяти адміністративний ресурс" - наголосив Димов.

Експерт вважає, що на місцевих виборах не матиме того результату, що хотів, Арсеній Яценюк.

"Він може розраховувати на якийсь процент. Але після президентських виборів йому буде важко показати гарний результат. Тігіпко постраждає через те, що пішов у владу. А от, наприклад, для політичної партії "За Україну" - це гарна можливість, щоб отримати представництва в Західній та центральній Україні і успадкувати той патріотичний спектр виборців, які очікують силу, яка захищатиме їхні інтереси. Бо вони чітко проводять свою лінію" - підкреслив він.

Нагадаємо, що одна з газет зазначає, що ніби-то в президентському проекті закону про вибори депутатів місцевих рад і мерів з'явилася норма, яка обмежує доступ нових партій до участі у виборах.

Згідно з пропонованою нормою, висувати кандидатів у депутати місцевих рад усіх рівнів мають право тільки партійні осередки. І лише ті із них, які були офіційно зареєстровані за 365 днів до проведення виборів.

Таким чином, у разі ухвалення законопроекту від партії "Свобода" у місцевих виборах зможуть взяти участь висуванці 407 осередків, а не зможуть — 64, оскільки, за даними Міністерства юстиції, ці 64 партосередки були зареєстровані менше ніж за 365 днів до 31 жовтня.

Ще значнішого удару завдано по позиціях партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна". Від цієї політсили у виборах зможуть взяти участь висуванці лише від 427 осередків, а не зможуть — 785. У партії В"ячеслава Кириленка "За Україну!" тільки 199 осередків зможуть висунути своїх кандидатів, а 209 — не зможуть.

У "Громадянській позиції" Анатолія Гриценка брати участь у виборах зможуть висуванці 106 осередків, тоді як 66 — не зможуть.

Сьогодні Партія регіонів зареєструвала в Раді законопроект про проведення місцевих виборів 31 жовтня цього року.

Зараз ви читаєте новину «У нових політичних проектів є шанс на місцевих виборах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути