неділя, 14 грудня 2014 20:40

У найближчій перспективі натівські літаки над Україною ми не побачимо — політолог

У найближчій перспективі натівські літаки над Україною ми не побачимо — політолог
Фото: atn.ua

Ухвалення конгресом США закону про надання військової пітримки Україні — це свідчення політичної солідарності американського парламенту з нашою державою, вважає політолог Михайло Басараб. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"Заява Державного департаменту, проголошена після цього рішення, дещо коригує позицію американських конгресменів, - зазначає експерт. - І далеко не факт, що цей закон буде впроваджений у повному обсязі. Адже адміністрація президента Барака Обами має інше уявлення про те, якою може бути допомога США Україні. Ці розбіжності між конгресом і Держдепом ще раз засвідчили суперечності між республіканцями і демократами в цьому питанні".

Тому найближчим часом навряд чи Україна отримає серйозну військову допомогу від Америки, зауважує політолог.

"У президента Обами є своє уявлення про те, яким чином Сполучені Штати мають допомагати нашій країні, - каже фахівець. - Тому це рішення поки що має тільки політичне значення. Воно демонструє позицію США у випадку обрання наступним президентом республіканця. У найближчій перспективі натівські літаки над Україною ми не побачимо".

На думку експерта, за нинішнього президента Америки Київ може розраховувати хіба що на політичну підтримку та поглиблення санкцій Заходу проти Росії.

"На військову допомогу, тим паче участь збройних сил США у війні на Донбасі, сподіватися годі. Якщо подивитися на позицію Євросоюзу і Америки щодо агресивних дій Кремля, то нам слід розраховувати тільки на власні сили. Найближчим часом НАТО і ЄС постануть перед серйозними викликами. Польща заявила, що займатиметься встановленням систем ПРО на своїй території самостійно, без залучення інших держав НАТО. Президент Литви Даля Грибаускайте робить жорсткі заяви на адресу європейських політиків. Це свідчить, що ЄС і НАТО як системи колективної кооперації не виправдовують себе сповна", - упевнений політолог.

"В умовах нинішнього конфлікту між Росією і Україною у литовців і поляків більше спільних інтересів з українцями, ніж з іспанцями чи португальцями. Виклики, які стоять перед державами Центральної Європи, можуть зумовити формування нових об'єднань геополітичної кооперації, актуальнішої для них за НАТО і Євросоюз. У тому числі, за участю України", - додає Михайло Басараб.

Як повідомлялося, 11 грудня сенат США підтримав законопроект "Акт підтримки свободи в Україні 2014" щодо надання Україні озброєння та статусу союзника без членства в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «У найближчій перспективі натівські літаки над Україною ми не побачимо — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути