вівторок, 05 червня 2012 14:09

Біля Держдуми Росії відбуваються акції протесту проти нового закону про мітинги
11

На акціях протесту було затримано 70 осіб
Фото: Фото: Reuters
Десятки активістів скандують "Свободу зібрань!", "Ми проти поправок!"

Біля будівлі Держдуми у вівторок вранці розпочалися акції протесту проти нового закону про мітинги, який мав бути ухвалений відразу в другому і третьому читанні. Близько 7:30 активісти "Іншої Росії" блокували вхід в Думу з боку вулиці Охотний ряд. Як повідомив член виконкому партії Сергій Фомченков, двері центрального під'їзду були замкнені велосипедними ланцюгами.

Затримано активіста "Іншої Росії" Євген Попова і ще більше 20 осіб. Серед затриманих - лідер партії "Яблуко" Сергій Мітрохін та активісти "Солідарності".

Внесені єдиноросами поправки значно посилюють покарання за порушення на акціях. Крім високих штрафів і виправних робіт запроваджуються санкції за організацію "одночасного масового перебування у громадських місцях". Перше читання відбулося 22 травня, за ухвалення законопроекту проголосували лише депутати від "Єдиної Росії".

Депутати "Справедливої Росії" намагалися заблокувати ухвалення законопроекту шляхом внесення численних поправок. У вівторок вони скоріше за все залишать зал під час обговорення. "Ми вважаємо, навіть сама участь в обговоренні цього проекту закону компрометує опозицію", - заявив заступник керівника фракції есерів Геннадій Гудков. "Ми розглядаємо цей законопроект як репресивні заходи, спрямовані проти нас самих, представників опозиції", - зазначив депутат.

Альтернативний законопроект про мітинги, внесений депутатами від "Справедливої Росії", може бути розглянутий не раніше осені, повідомив глава профільного думського комітету єдинорос Володимир Плігін. "Я думаю, що якщо говорити про реальність, то це вже осіння сесія, зараз це вже неможливо", - заявив Плігін. "Слова" альтернативний "бути не може, оскільки законопроект (про мітинги, внесений єдиноросами. - Ред.) Ухвалений у першому читанні, тому законопроект, який внесений (есерами. - Ред.), Є самостійним документом", - зазначив Плігін.

29 травня Пономарьов та Гудков внесли до Думи законопроект, розроблений Комітетом громадянських ініціатив Олексія Кудріна спільно з Інститутом сучасного розвитку. В документі "враховані ініціативи правозахисників, що дозволяють гарантувати свободу учасників масових акцій, а також розумні пропозиції, спрямовані на посилення відповідальності за справді серйозні правопорушення", йдеться у зверненні КГІ.

Рада при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини рекомендувала Держдумі не ухвалювати законопроект в нинішній редакції. "Пропонуємо повернути законопроект до першого читання, опублікувати його для громадського обговорення в різних формах публічних консультацій, щоб після закінчення не менше 60 днів узагальнити відгуки на нього і підготувати до другого читання, як це було зроблено з проектом Федерального закону" Про поліцію ", - йдеться в листі на ім'я Плігіна.

Зараз ви читаєте новину «Біля Держдуми Росії відбуваються акції протесту проти нового закону про мітинги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути