середа, 07 вересня 2011 14:31

У Горлівці пам'ятник Стусу поставлять біля прохідної заводу

У Горлівці пам'ятник Стусу поставлять біля прохідної заводу

У Горлівці Донецької області було створено організаційний комітет зі спорудження пам'ятника відомому українському поетові Василю Стусу. Наразі оголошено конкурс на найкращий проект монумента та створено рахунок для реалізації проекту.

Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив голова Горлівської міської організації ВО "Свобода" Ігор Славгородський.

Зокрема, Славгородський зазначив, що за ініціативи ВО "Свобода" ще у червні 2011 року на сесії міської ради Горлівки розглядалось питання про встановлення у місті біля школи № 23, де викладав Стус, погруддя видатному українському поету та правозахиснику. Однак міська влада не підтримала цю ідею.

"Разом з тим, до нас із пропозицією звернулось керівництво заводу гумових виробів ВАТ "Еластомер", яке запропонувало встановити погруддя поетові біля прохідної заводу, на місці, де закладено алею на честь Василя Стуса. Ця територія є власністю ВАТ "Еластомер", і спорудження на ній пам'ятника не потребує дозволу міської ради", - зазначив "свободівець".

Крім того, на його думку, це полегшить догляд за майбутнім монументом, оскільки його зможе здійснювати охорона заводу. Пам'ятник розташовуватиметься у географічному центрі Горлівки.

"Це стара частина міста - шахтарське поселення Рудич", - уточнив націоналіст. Він припустив, що в разі зміни місцевої влади або її поглядів монумент Стуса може повстати у самому центрі Горлівки.

До складу оргкомітету увійшли, окрім Славгородського, директор-голова правління ВАТ "Еластомер" Граєр Хачатрян, голова історичного товариства "Українська варта" Станіслав Власов, голова Донецького обласного товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса Валентина Жмура, голова товариства ім. Олекси Тихого Євген Шаповалов.

За словами Славгородського, комітет доручив йому відкрити картковий рахунок для накопичення коштів з метою проектування, виробництва та встановлення пам'ятника Стусу.

Слід зазначити, у горлівській школі №23, після строкової служби, у 1961-63 рр. вчителював український поет і дисидент Василь Стус. Він викладав учням українську мову і літературу.

Хоча на спорудження монументу і не передбачалось використання коштів міського бюджету, сесія Горлівської міськради у серпні цього року більшістю голосів відхилила проект постанови "Про встановлення в місті Горлівка погруддя Василеві Стусу".

Зараз ви читаєте новину «У Горлівці пам'ятник Стусу поставлять біля прохідної заводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути