Ексклюзиви
четвер, 29 січня 2009 18:53

У Газпромі стверджують, що віддали Нафтогазу борг RosUkrEnergo. Про газ не йдеться

У Газпромі стверджують, що віддали Нафтогазу борг RosUkrEnergo. Про газ не йдеться
Газпром і "Газпром експорт" переуступали "Нафтогазу України" борг RosUkrEnergo у розмірі 1,7 млрд дол., але не 11 мільярдів кубометрів газу, які знаходяться в сховищах України.

Про це повідомили в управлінні інформації Газпрому, пише РБК. Права вимоги боргу передані українській компанії відповідно до договору переуступки від 20 січня 2009 р. Причому, Газпром підкреслює, що "Нафтогазу України" передані права вимоги виключно грошової заборгованості, про газ не йдеться. "Ні Газпром, ні "Газпром експорт" не володіють якимись правами на газ RosUkrEnergo, що знаходиться в ПСГ України, і відповідно, не здійснювали будь-яких операцій з цим газом, зокрема не передавали "Нафтогазу України" прав щодо вказаного газу", - заявили в управлінні інформації російського концерну.

Газпром не пояснив, на яких умовах переуступив заборгованість RosUkrEnergo "Нафтогазу України". Раніше заступник голови правління російського концерну Олександр Медведєв говорив, що всі боргові питання між Газпромом і "Нафтогазом України" врегульовані, рішення будуть реалізовані в найближчий час. Він не називав суму українського боргу і механізм його погашення, пояснивши, що спочатку сторонам необхідно оформити відповідну домовленість.

Джерело РБК, близьке до RosUkrEnergo, повідомило, що компанія поки не виплачувала переуступлений борг "Нафтогазу України", оскільки з боку українського підприємства є зустрічні грошові зобов"язання в сумі більше 600 млн. дол. і "вони повинні бути врегульовані в робочому порядку". "Нафтогаз України" ще не виходив на швейцарського трейдера для вирішення цих питань, уточнив співрозмовник агентства.

Раніше прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомляла українські ЗМІ про те, що Газпром вирішив в рахунок боргу RosUkrEnergo на 1,7 млрд дол. забрати у нього газ з ПСГ в об"ємі 11 млрд куб. м і продати його "Нафтогазу України" за ціною 153,9 дол. за 1 тис. куб. м. Представники Тимошенко заявляють, що Газпром вже продав цей газ "Нафтогазу ". У НАК "Нафтогаз України" нещодавно повідомили, що в українських сховищах немає газу RosUkrEnergo, який раніше там зберігав 11 млрд куб. м. RosUkrEnergo це спростовувало, відзначаючи, що не продавало свій газ, а інформація про відсутність в українських сховищах сировини швейцарського трейдера абсолютно не відповідає дійсності, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Газпромі стверджують, що віддали Нафтогазу борг RosUkrEnergo. Про газ не йдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути