Ексклюзиви
середа, 11 лютого 2009 10:04

У Європі розуміють, що Росія хоче забрати в України газову трубу

У Європі розуміють, що Росія хоче забрати в України газову трубу
Попри підписані довгострокові газові контракти, Росія продовжить шантажувати Україну газом.

Таку думку висловив керівник програм з питань Росії та Євразії Лондонського королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр, передає Німецька хвиля.

За його словами, виконати газовий контракт на підписаних умовах Україні буде вкрай важко.

Він прогнозує, що зависока ціна за російське паливо спровокує нові борги української сторони перед "Газпромом". І якщо Україна не зможе заплатити за газ, росіяни економічно тиснутимуть на Київ та вимагатимуть від української сторони поступитися її амбіціями щодо вступу до ЄС та НАТО, каже британський експерт.

Газовий консорціум - це фіговий листок для прикриття російських інтересів

Він переконаний, що кінцевою метою Росії є перебрати на себе контроль над українською газотранспортною системою. "Кремль зацікавлений у контролі над українською ГТС", - сказав він.

Шерр констатує, що Кремль не проводитиме прямої політики щодо приватизації української ГТС, натомість Росія вже почала лобіювати ідею створення міжнародного консорціуму на основі української газотранспортної системи.

"Європейський газотранспортний консорціум - це фіговий листок для прикриття російських інтересів. Після його створення українська ГТС насправді вже не буде у власності України", - сказав він.

"Насправді для країни це небезпечно, бо непрозорість у транспортуванні газу може вплинути на всі українські енергетичні ресурси",- каже представник Лондонського королівського інституту міжнародних відносин.

На думку Шерра, для української сторони буде набагато вигідніше залучити європейські інвестиції для модернізації ГТС, аніж входити в сумнівні консорціуми.

За матеріалом: Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину «У Європі розуміють, що Росія хоче забрати в України газову трубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути