неділя, 26 січня 2014 12:33

У Донецьк завезли тисячу тітушок - почалося полювання на євромайданівців
30

Фото: Фото: Тетяна Заровна

- В Донецьк звезені з різних куточків Донецької і Луганської областей тітушки - хулігани, пацани з наркоманського руху - близько тисячі. Живуть в общагах вже пару днів. У них чітка організація, є загонові командири. Вони керовані, так що місту у відсутність міліції (майже всі зараз в Києві) нічого не загрожує. Їх завдання - розправа над Євромайданом і його дискредитація. Це зборище у них називають початком хрестового походу на Київ, - розповіло Gazeta.ua джерело.

Учора увечері на Донецькому євромайдані був побитий активіст Олег Желнаков. Його збили з ніг і били ногами по голові тітушки. Серед них потерпілий упізнав людей, яких бачив вже неодноразово. Вони організовано прибувають в Донецьк з Горлівки, починаючи з 19 січня. Активістці Олені Демченко з подругами довелося втікати від розлючених спортсменів, які видавали себе за воїнів-афганців. Афганська громадська організація заздалегідь подала контр-заявку на місце, яке уподобали євромайданівці.

- Нападали зі спини, - розповів Gazeta.ua Олег Желнаков. - Щоб я не втік в підземний перехід, оточили. Поруч були 2 міліціонери у формі, але вони не реагували. Поруч були декілька евромайдановцев, але їх не торкнули. Я знаю людину, яка це зробила. Він підвів групу до мене і вказав пальцем на мене: "Цей". Це один з підручних Гагика Агавеляна, одна їх старших вівчарок пахана. По його указці почалося моє побиття.

В даний момент Желнаков госпіталізований в обласній травматології. У нього струс мозку. Не бачить праве око. Ліве око активіста постраждало 22 січня - тоді титушки влаштували масові безлади в центрі Донецька. Близько 100 чоловік зривали святкування Дня Соборності, заздалегідь намічене евромайданівцями. Хімічні опіки Желнаков отримав в результаті уприскування спиртового розчину в очі.

- Учора в 12.00 люди на Євромайдані зібралися спокійно і без криміналітету, - говорить активістка Олена Демченко. - Тоді у ПР йшов мітинг біля пам'ятника Пушкіну, а не у Шевченка. Тому на 18.00 (звичайний наш час збирання - в 12 і в 18) ми пішли сміливо. Але там почалася бійня. Не лише йти на мітинг, але і проходити повз наш Євромайдан в Донецьку сьогодні небезпечно. Там можуть бути провокатори, які від імені майдану підуть бити шибки ОДА.

- Навколо нас увесь час крутилися титушки, вигледюючи знайомі обличчя. Коли побитого ативиста відвезла швидка, ми пішли додому і метрах в 300 я бачила чоловіка, який докладав по телефону: "Побили того, що до Ахметова сракою обернувся". Так що було адресне биття, - говорить активістка Катерина Фурманюк.

Близько 1 тисячі прибічників чинного уряду і президента зібралися біля пам'ятника Шевченка в Донецьку увечері в суботу. На руках у прибічників влади були пов'язані георгіївські і червоні стрічечки. З криками "Геть фашистів!" вони гналися за активістами і зривали державні прапори.

Так само учора хтось виклав у відкритий доступ адреси і телефони близько ста донецьких активістів і членів руху ультрас (які підтримали Євромайдан). Інформація знаходилася на сайті Livejournal, який надає можливість безкоштовного створення блогів. Аккаунт названий Antimajdan. На сторінці вказано: "В цьому блозі розміщені екстремісти і вороги України". Люди, занесені в ці списки, названі також "донецькими зрадниками". Записи зроблені 24, 25 січня поточного року. І по ситуації на сьогодні сторінка заблокована.

Перший шабаш тітушок в центрі Донецька відбувся 22 січня. Тоді вони ламали прапори України, били мітингуючих і журналістів, обливали фарбою та зеленкою, спалили прапори опозиційних партій.

Рано вранці того ж дня був здійснений підпал будинку активіста з Шахтарська Юрка Кондратьєва. Напередодні він отримав смс із загрозами. Текст, якщо виключити матюки, такий: "Доки ти в Києві, твоя мати здохне! Проломимо їй голову. На тобі кров батьків. Ми починаємо спілкуватися стобой мовою насильства!!"

- На день Соборності я збирав людей в Донецьк, 22-го уранці хотів встигнути на хюндай на 6.24, а в 2.20 чую хтось стукає в хвіртку, гавкає собака. Вийшов в двір - горить дах. Гараж, літня кухня і хозбудови - все. Тільки минулого року зробили ремонт. Пожежники приїхали швидко, загасили. Проводка не пошкоджена, машину встигли викотити, - розповів Кондратьєв.

Активіст живе з літніми батьками. Його батько сліпий, інвалід 1 групи по зору. Юрій помічник народного депутата і керує міською організацією "Свободи", неодноразово їздив в Київ на Майдан. Міліція припустила, що причина пожежі - недопалок. Після пожежі прийшла ще одна смс-ка, поки міліція була ще у будинку потерпілого: "Від'їжджай нах... з країни. Згориш в машині живцем".

- Моєму другу Вані Пушкарю приходила смс з того ж номера - він працює в шахті: "Ти п., ми тобі в шахті спину поламаємо".

20 січня члени робочої групи, яка займається питаннями юридичної реєстрації обласного представництва Всеукраїнської організації "Майдан", одночасно отримали загрози від невідомих.

21 січня в міліцію Слов'янська звернувся депутат Слов'янської міськради від партії "Фронт змін" Олег Зонтов із заявою про те, що невідомі на капоті його автомобіля залишили записку, що містить загрози членам його сім'ї.

Після подій 22 січня, коли на бульварі Шевченка в центрі Донецька виникли сутички між титушками і євромайданівцями в міліцію надійшло13 заяв. Було порушено 5 кримінальних проваджень, два з яких - за перешкоджання професійної журналістської діяльності.

Через півгодини після закінчення мітингу тітушки "вичислили" в місті активіста Станіслава Федорчука. У момент нападу він знаходився з батьком і двома товаришами. 8-9 злочинців напали на активістів. Федорчуку розбили окуляри, погрожували вбивством у випадку якщо він продовжить брати участь в акціях протесту.

Так само учора в Горлівці був знищений наклад газети обласної організації Батьківщини.

- Близько 15.00 увірвалися в приватну друкарню невідомі, побили підприємців і знищили частину накладу - близько 5 тисяч. Напередодні нападу на друкарню знеструмили підстанцію, яка забезпечувала ще і довколишню поліклініку. Директор подзвонив в РЕС, а йому сказали, що така їм дана команда. Упаковки з газетами облили червоною фарбою, якою обливали нас і журналістів на акції 22 січня, - розповідає Марія Бритченко з "Батькившины".

Активісти Донецького євромайдану розповсюдили повідомлення: "Є інформація про те, що сьогодні може бути розіграний сценарій "силового захоплення Донецької обласної державної адміністрації". До подібних дій, на нашу думку, можуть вдатися як невідомі нам люди з-поза меж Донецька, так і "місцеві провокатори", які переодягнуть традиційно привезених "тітушок" у нападників та захисників. Офіційно заявляємо, що Євромайдан у Донецьку не планує 26 січня захоплювати жодну установу чи адміністративну будівлю.Відповідальність за можливі наслідки прогнозованих подій покладаємо на представників влади та, за сумісництвом, керівництво Партії регіонів, які не намагаються присікти провокації навіть нижчого порядку. Голова Донецької обласної державної адміністрації та голова Донецької обласної організації Партії регіонів Андрій Володимирович Шишацький, Донецький міський голова та голова Донецької міської організації Партії регіонів Олександр Олексійович Лук'янченко, секретар Донецької міської ради та заступник голови Донецької міської організації Партії регіонів Сергій Валентинович Богачов у разі провокацій, на нашу думку, мають особисту відповідальність як чиновники за невиконання Конституційних прав на мирний протест частини донеччан, яка не підтримує курс діючої політичної партії, а також як політики за можливу "мовчазну згоду" щодо провокацій, які відбуваються на Євромайдані в Донецьку. Просимо усіх донеччан бути пильними та обережними!"

Зараз ви читаєте новину «У Донецьк завезли тисячу тітушок - почалося полювання на євромайданівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути