Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2017 19:48

У держструктурах до закупівель ставляться, як до малювання стінгазет - Нефьодов

У держструктурах до закупівель ставляться, як до малювання стінгазет - Нефьодов
Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов розповів, де є проблеми в системі державних закупівель. Фото: Gazeta.ua

Державні закупівлі можна проводити якісніше і економніше, якщо працівники держструктур будуть мати відповідну підготовку. Поки що займаються цією роботою понаднормово і без додаткової оплати. Тому ставляться до неї, як до малювання стінгазет.

Про це сказав заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов в інтерв'ю Gazeta.ua.

"Ми виправляємо близько 50-60% закупівель, які потрапляють в "зраду". Наприклад, була вже реакція від "Енергоатому" по закупівлях, які потрапили в цю рубрику. Заступнику директора з виробництва Запорізької АЕС оголосили догану, закупівля скасована, там зробили адміністративні висновки. Це власне і є те, для чого ми працюємо. Звичайно, десь достукатися важче. У нас у країні є бастіони опору реформі. А є просто маленькі закупівельники, які не вміють, не знають, як інакше. Власне, коли купують щось не для себе і не за свої кошти, то ставляться досить недбало до таких закупівель.

Закупівлі проводять працівники держструктур. Це просто робота, яка їм не подобається і за яку вони не отримують ніякої додаткової оплати. У них немає спеціальної освіти – як проводити закупівлі. А це доволі складно. Не треба думати, що закупівлю можна провести за 5 хвилин. Особливо, якщо говоримо про будівельні роботи, складну техніку, IT-системи. Це включає в себе планування, бюджетування, попередню роботу з ринком, коректне виписування тендерної документації, роботу зі скаргами, запитаннями від учасників конкурсу, адекватний вибір переможця, роботу з цим переможцем, договір оплати, виконання робіт, прийомку цих робіт. Це професія.

Завжди приводжу приклад: Тім Кук – нинішній керівник Apple - спеціаліст по закупівлях. Він доріс до позиції керівника найбільшої компанії світу, увесь час працюючи у сфері закупівель та логістики. Спочатку в IBM, а потім в Apple. У нас же до цього ставляться як до якоїсь позанормової роботи, на кшталт намалювати стінгазету до свята", - пояснив Нефьодов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нефьодов пояснив, хто гальмує розвиток України

1 серпня 2016-го в Україні запустили систему громадського моніторингу системи держзакупівель ProZorro. Вона коштувала $1,5 млн. Фінансували її міжнародні донори. Менш як за рік ProZorro заощадила для державного бюджету 24 млрд грн.

Повний текст інтерв'ю з Максимом Нефьодовим читайте на Gazeta.ua та в "Газеті по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «У держструктурах до закупівель ставляться, як до малювання стінгазет - Нефьодов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути