неділя, 26 червня 2022 16:35

Спецтема: Війна Росії проти України

У центрі уваги – Україна: головні заяви лідерів на саміті G7

У центрі уваги – Україна: головні заяви лідерів на саміті G7
У перший день саміту "Великої сімки" головною темою була війна в Україні. Фото: East News

У неділю, 26 червня, у німецькому замку Ельмау розпочався саміт країн G7, який триватиме впродовж трьох днів.

Повномасштабний напад Росії на Україну став однією з основних тем переговорів. Про головні заяви світових лідерів, які зробили у перший день зустрічі, розповідає Gazeta.ua.

Приїзд Зеленського у Велику Британію

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що буде радий прийняти у себе в країні українського лідера Володимира Зеленського. Однак він не підтвердив чутки про його можливий візит.

"Якщо він колись зможе виїхати, і для нього буде сенс залишити Україну, тоді, очевидно, Велика Британія матиме велику честь прийняти його", - наголосив Джонсон.

Перша зустріч - Байден і Шольц

Першими у межах саміту зустрілися президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Німецький політик під час переговорів заявив, що Захід має єдину позицію щодо російської агресії. Він наголосив, що напердодні саміту "Великої сімки" послав Володимиру Путіну чіткий сигнал про згуртованість західних країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам потрібно триматися разом": Байден закликав до єдності НАТО та G7 через агресію Росії

Заборона імпорту російського золота

Перед початком саміту у Великій Британії заявили, що разом з США, Канадою і Японією ухвалили введення заборони на імпорт золота з РФ. Це зробили для того, щоб збільшити тиск на "військову машину" Путіна.

Крім того, під час переговорів лідерів G7 Джонсон наполягатиме на запровадженні нових обмежень проти країни-агресорки.

Інші заяви Бориса Джонсона

Глава британського уряду встиг на полях саміту зробити низку важливих заяв. Він сказав, що Німеччина йде на жертви задля допомоги Україні.

Зокрема, згадав про надання зброї та поступову відмову від російського газу.

Також він зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном. Джонсон наголосив, що спроби закінчити війну в Україні мирним шляхом призведуть до посилення нестабільності у світі.

Реакція Байдена на обстріли Києва

Американський лідер поспілкувався з журналістами та зробив заяву щодо ранкових ракетних атак по Києву. За його словами, це був черговий приклад російського варварства.

На саміті G7 у місті Ґарміш у Баварських Альпах зустрічаються лідери США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії також приєднаються лідери Арґентини, Індії, Індонезії, Сенеґалу й ПАР. Заплановано проведення семи робочих засідань.

Обговорюватимуть світову економіку, партнерство для країн, що розвиваються, зовнішню та безпекову політики, сталий розвиток, продовольчу безпеку, а також багатосторонні відносини й цифрові технології. До одного із засідань дистанційно приєднається президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «У центрі уваги – Україна: головні заяви лідерів на саміті G7». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути