четвер, 22 грудня 2011 14:39

"У бік Москви команда Януковича не схилятиметься. Іти в повну залежність ніхто не хоче"

"У бік Москви команда Януковича не схилятиметься. Іти в повну залежність ніхто не хоче"

Парафування Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС не відбулося з політичних причин. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"Виграли олігархічні клани та бюрократичний апарат - вони не зацікавлені у встановленні прозорих правил гри. У нас іще багато нерозподіленої власності, а їх влаштовує ловля такої рибки у каламутній воді. Встановлення демократичних норм зробить їх неконкурентними. Тому вони й тягнуть", - зауважив він.

19 грудня на саміті в Києві Україна й Європейський Союз оголосили про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова розпочати технічну підготовку до підписання та подальшої імплементації Угоди. Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей каже, що ратифікація та підписання Угоди про асоціацію залежать від вирішення питання заполітизованості судів і справи Юлії Тимошенко.

"Надалі все залежатиме від того, чи відбуватимуться демократичні зміни в Україні. Чи дотримуватимуться верховенства права, встановлять нарешті незалежне судочинство, політичну конкуренцію тощо. Протягом двох-трьох наступних місяців Угоду парафують, тобто відбудеться погодження тексту на кожній сторінці. А підписання можливе тільки після парламентських виборів, якщо їх визнають вільними й демократичними. Ратифікація ж Угоди країнами-членами ЄС може розтягнутися ще на декілька місяців", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко про саміт Україна-ЄС: Янукович зрадив свій народ

"У бік Москви команда Януковича теж не схилятиметься, бо Росія ставить питання руба: або все, або нічого. Іти в повну залежність ніхто не хоче", - підкреслив Чумак.

Думки інших експертів щодо подальшої долі Угоди про асоціацію читайте у новому номері журналу "Країна" № 49 (102) за 23 грудня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"У бік Москви команда Януковича не схилятиметься. Іти в повну залежність ніхто не хоче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути