вівторок, 21 лютого 2012 18:57

У Януковича немає адекватної заміни Табачнику - політолог

У Януковича немає адекватної заміни Табачнику - політолог

У вівторок парламентська опозиція вимагала звільнення міністра освіти Дмитра Табачника. Причиною стало його бажання зменшити кількість уроків української мови, літератури та історії України. Опозиціонери повісили у сесійній залі на ложі уряду два плакати: "Табачник! Чемодан – вокзал!" та "Табачників-валуєвих з уряду – геть!", де міністр зображений із поросячим п'ятаком замість носа. Спікер Володимир Литвин доручив комітету з питань освіти розглянути постанову опозиції про відставку Табачника.

- Колись відставка все ж таки трапиться, - говорить політолог Володимир Фесенко. - Але це визначає не опозиція. По-перше, вона жодним чином не може вплинути на подальшу долю Табачника. По-друге, це питання не визначає Верховна Рада. Якби була парламентсько-президентська форма правління, існувала б така правова можливість. У разі більшості голосів "за". Але зараз Табачника може звільнити тільки одна людина. Це президент.

Чому Янукович тримає Табачника?

- За формальними критеріями, дивлячись на кадрову політику Януковича, відставці міністрів передує критика. В цьому сенсі ризики для Табачника є. Його вже критикував сам президент, робив це і прем'єр-міністр. Ті періодичні скандали, які виникають навколо міністра освіти, дратують вищих керівників української влади. Проте є серйозні чинники, які можуть стримувати президента від цього кроку. Цей міністр вважається проросійською людиною в українській владі. У Росії є певні сантименти до Дмитра Володимировича.

Якщо його будуть звільняти, це може викликати там критику та роздратування. Навіщо українській стороні ще один привід для напруги у двосторонніх стосунках? Цей чинник не є головним, але стримує президента. Крім того, у нього немає чіткої адекватної заміни. Ніби-то знайти її не дуже важко – є ректори ВУЗів, але президент однозначної кандидатури не знайшов. Взагалі Янукович досить сентиментально ставиться до своїх кадрів, він ними не розкидається. Табачник працював ще в першому його уряді, тому вважається членом команди. Якщо вирішать ухвалити кадрове рішення по Дмитру Володимировичу, то це буде не відставка, а переведення на іншу посаду після парламентських виборів. Головна проблема, куди. Якби для нього вже було почесне місце, то це б зробили.

Які існують ризики для влади при відставці міністра?

- Табачник розпочне власну, самостійну партійну діяльність. Він і так може піти на вибори, але головне, в якому статусі. У нього є свої прихильники, зокрема серед виборців Партії регіонів. Якщо зараз він піде із влади, є висока вірогідність появи його проросійського політичного проекту, який буде працювати на електоральному полі "регіоналів" і забирати голоси. Навіщо штучно створювати собі конкурента?!

Герман говорить, що Табачник, як і Валуєв, не вічний. Це сигнал від президента?

- Ганна Миколаївна оприлюднює своє ставлення до міністра. Тут існує особистісне протистояння. У оточенні президента він є для неї голосним ворогом. Як і вона для нього в Адміністрації президента. Проте зараз там її вплив менше, аніж був раніше.

Зараз ви читаєте новину «У Януковича немає адекватної заміни Табачнику - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути