понеділок, 05 листопада 2012 14:18

ТСК необхідно створювати негайно, а очолити її повинен незацікавлений політик - експерт

ТСК необхідно створювати негайно, а очолити її повинен незацікавлений політик - експерт
Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що очолити ТСК повинна людина без "особистого інтересу". Фото: gart.org.ua

Політтехнолог Тарас Березовець вважає, що тимчасову слідча комісію для розслідування порушень законодавства під час проведення виборів народних депутатів 28 жовтня необхідно створювати якнайшвидше, а на очолити її повинна та людина, яка не обралася до нової Верховної Ради.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua.

На його думку, сфальшувати вибори на загальнодержавному окрузі ніхто не зможе, ні комісія, ні ЦВК. Фальсифікації відбувалися на рівні мажоритарних округів, проте не лише влада фальсифікувала результат, але й опозиція.

"211 округ, де суд визнав факти фальсифікації з боку опозиції, а суд апеляційний заборонив поки що публікувати результати..то там вже опозиція нахабно оголошує результати. Загалом по країні спірних округів назбирається близько 30, і по тих округах, безперечно, потрібно проводити розслідування. Там мають бути і представники Партії регіонів, і, відповідно, опозиції", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин пообіцяв, що комісія по розслідуванню фальсифікацій на виборах буде створена у найкоротші терміни

Також політтехнолог додав, що "по закону, в цілому, по окрузі не можна скасувати результат, можна лише по дільницям окремим. А тоді вирішувати чи цього достатньо для проведення перевиборів по округу. Немає підстав скасовувати вибори в цілому".

За його словами, логічною є пропозиція Литвина створити в найкоротші терміни ТСК, оскільки ставиться питання про легітимність всього парламенту. "Тут виникає питання, що опозиція буде тиснути на владу. Погрожують ледве не Майданом. Тут треба розібратись, але не затягувати. Зараз дуже швидко треба ухвалювати рішення", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єфремов: Опозиція хоче внести ложку дьогтю в діжку з медом

На його думку цю комісію може очолити незацікавлений кандидат. "Ідеальний варіант..має комісію очолити представники опозиційних фракцій, щоб не було претензій до влади, що вона тисне та використовує адміністративний ресурс. Ідеальний варіант — незацікавлений політик. Людина, яка не обралася в наступний склад ВР, щоб в нього не було особистого інтересу", - резюмував Березовець.

Нагадаємо, сьогодні Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував створити парламентську тимчасову слідчу комісію для розслідування порушень законодавства під час проведення виборів народних депутатів 28 жовтня. Він запевнив, що Тимчасова слідча комісія по розслідуванню фальсифікацій на виборах буде створена в найкоротші терміни.

В свою чергу, лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов та голова БЮТБ Андрій Кожем'якін запевнили, що їхні політсили готові підтримати створення спеціальної комісії з розслідування можливих фальсифікацій на виборах до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «ТСК необхідно створювати негайно, а очолити її повинен незацікавлений політик - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути