середа, 20 листопада 2019 11:58

Труба-гейт. Директор ДБР потрапив у касетний скандал - ЗМІ

Труба-гейт. Директор ДБР потрапив у касетний скандал - ЗМІ
Труба отримує вказівки від Богдана, пишуть ЗМІ. Фото: УНІАН

На телеграм-каналі "Трубу прорвало" з'явилися записи ніби-то розмов директора Державного бюро розслідувань Романа Труби у своєму кабінеті. У них йдеться про вказівки з Офісу президента.

Про це у публікації на Цензор.нет пише журналіст Юрій Бутусов.

На записах зокрема голос, схожий на Трубу каже: "Ну що я і казав. Не трогати Приватбанк і НБУ"

- Це хто написав?

- Б.А.Й. ( ймовірно Богдан Андрій Йосипович, керівник ОП).

"Записи розмов викладені у такому обсязі, що очевидно - це не підробка. Це реальна прослушка, - пише Бутусов. - Джерела це підтверджують.

На записах кілька епізодів:

Роман Труба за дзвінком і смсками від генерального прокурора Руслана Рябошапки і керівника Офісу президента Андрія Богдана дає команди призупинити на час візиту місії МВФ обшуки у Дніпровській міськраді, "Приватбанку" і НБУ.

Справи проти Порошенка, які веде ДБР, управляються ОП і контролюються особисто Богданом.

19 вересня, за словами Труби, президент поставив йому завдання з відкриття справ щодо конкретних державних структурах і галузях, тоді він буде працювати після 31 грудня.

Директор НАБУ Артем Ситник дзвонить Трубі і повідомляє, що на скандальних записах розмов у кабінеті судді Вовка фігурують заступники Труби.

Проект підозри екс-в.о.міністра охорони здоров'я Уляні Супрун Труба, за його словами, возив особисто президенту.

Голова компанії-виробника спальних мішків для Міноборони Михайло Немировський обговорював з Трубою хід розслідування по закупкам в армії, щоб уникнути свого потрапляння в скандал".

Політично - це катастрофа, пише журналіст.

"Андрій Богдан не є державним службовцем і не має права на отримання інформації про хід слідства, а тим більше - не має права впливати на розслідування. Підозри про це можуть призвести до кримінальної справи.

І тепер західним дипломатам і значній частині українського суспільства не доведеш, що резонансні справи не мають політичного підґрунтя", - вказує Бутусов.

"У президента Зеленського є вибір - діяти як старий український політик - тобто зробити вигляд, що записів немає, не коментувати і "відмазатися". Або діяти як Лі Куан Ю - тобто зробити публічну заяву, дати свою оцінку фактам, дати розпорядження розслідувати достовірність записів і подій за участю своїх "трьох друзів", - також вказує журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко 18-й раз не з'явився на допит

Слідчі Державного бюро розслідувань скерували до Генеральної прокуратури проект повідомлення про підозру Петру Порошенку.

Порошенкові інкримінують зловживання владою.

Зараз ви читаєте новину «Труба-гейт. Директор ДБР потрапив у касетний скандал - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути