субота, 13 квітня 2019 19:48

Три роки уряду Гройсмана: назвали успіхи і провали

Три роки уряду Гройсмана: назвали успіхи і провали
Прем'єр з міністрами на годині уряду в парламенті 12 квітня. Фото: kmu.gov.ua

Три роки керування уряду Володимира Гройсмана були не найгіршими за всю історію. Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Дубровський.

"Досягнення є. Це дерегуляція бізнесу і налагодження процедур.

Добре, що багато людей із попереднього уряду залишилися працювати. І ті програми, які розроблялися раніше, Гройсман не відкинув, як зазвичай робиться. Продовжив розвивати, забезпечив спадковість. І це перевага його уряду. Він показав хорошу практику наступникам.

За екс-міністра фінансів Данилюка вперше за багато років податкові закони почали писати із громадськістю, міжнародними експертами. Спростили і зробили менш корупційним адміністрування податків. Відшкодування ПДВ стало прозорим.

Прем'єр опирається перезавантаженню податкової

Але, на жаль, на цьому позитив закінчується. Плани з докорінної реформи ДФС і Митної служби Гройсман спочатку схвалив, а потім скасував. Прем'єр опирається перезавантаженню податкової. Те, що його влаштовував Продан, це просто ганьба.

У соціальній сфері Гройсман обрав "соціалистичний курс". Те, що робить міністр соціальної політики Рева, воно все йде в мінус. Підвищення мінімалки насправді є популістським інструментом. Він не робить людей заможнішими. З бізнесу виколочують єдиний соціальний внесок, це сприяє скороченню робочих місць і уповільнює темпи економічного зростання.

Підвищення мінімалки не робить людей заможнішими

Спроба примусити "сплячих" ФОПів сплачувати ЄСВ призвела до того, що вони просто позакривалися. Люди, які займалися якоюсь нерегулярною діяльністю, тепер отримують доходи в тіні.

За рахунок середнього класу, малого-середнього бізнесу вирішувати соціально-економічні проблеми мають малозабезпечені, олігархів при цьому не чіпляють.

Наприклад, ситуація із тарифами на газ і опалення. Не провели реформу теплокомунерго. Більша частина людей отримують тепло від центрального опалення. З них стягують гроші, а управляти ситуацією, заощадити, зменшити рахунки вони не можуть. Не встановлені лічильники, а місцеві монополісти наживаються. Такий собі рекет.

З іншого боку, маємо відродження після глибокої кризи. Йде відновлювальне зростання

З іншого боку, маємо відродження після глибокої кризи. Йде відновлювальне зростання, яке мало би бути швидшим, але не може. Бо йде війна, ми перебудовуємо експортні ринки від СНД і Росії до ЄС. Це забере деякий час.

Більш-менш стабілізували інфляцію. Це у чомусь заслуга уряду, у чомусь – Нацбанку.

Так і не почато реформування пенсійної системи. Натомість відбуваються відчайдушні спроби здирати ЄСВ за допомогою мінімальної зарплати.

Гройсман – людина здорового глузду, має досвід в управлінні. Але йому бракує або вправних радників, або освіти, щоб уникати "соціалистичних" ухилів.

Гройсман – людина здорового глузду, має досвід в управлінні

Суспільство найбільше дратує те, що наводити порядок і затягування пасків починають знизу доверху, а не навпаки. Прості люди отримують великі тарифи, а в цей час Ахметову дають "Ротердам +", не чіпають тих, хто володіє теплокомуненерго. Це сприймається, як кричуща несправедливість і вилилося у протестне голосування на виборах президента", - каже Володимир Дубровський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховну Раду після виборів президента можуть розпустити - ЗМІ

14 квітня минає три роки, як працює уряд під керівництвом Володимира Гройсмана. 2016 року Верховна Рада призначила його прем'єр-міністром.

Зараз ви читаєте новину «Три роки уряду Гройсмана: назвали успіхи і провали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути