Ексклюзиви
вівторок, 05 листопада 2019 07:37

Трамп заявив, що не знає екс-посла США в Україні

Трамп заявив, що не знає екс-посла США в Україні
Колишній посол США в Україні Марі Йованович. Фото: LIGA.net

Президент США Дональд Трамп сказав, що він не знає колишнього посла США в Україні Марі Йованович, яка заявила під час слухань в Конгресі, що була знята зі свого поста, тому що президент втратив довіру до неї.

"Я, дійсно, не знаю її", - сказав Трамп журналістам у Білому домі перед від'їздом на передвиборчий мітинг в Лексінгтоні (штат Кентуккі), пише Інтерфакс.

Він зазначив, що президент України Володимир Зеленський, згідно з опублікованою стенограмою Білого дому липневого дзвінка між ними, також не був задоволений нею.

"Якщо ви подивитеся на стенограми, президент України теж не був її прихильником. Я впевнений, що вона дуже хороша жінка, просто я мало про неї знаю", - заявив президент США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент США похвалився відносинами з Україною

Згідно з опублікованою стенограмою липневого дзвінка, Зеленський заявляв, що ставлення Йованович до нього було далеко не кращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці.

"Вона не прийняла б мене як нового президента досить добре", - сказав Зеленський Трампу.

За словами Марі Йованович, згідно стенограмі показань, опублікованих комітетами палати представників США, у Вашингтоні не намагалися перевірити справжність будь-яких звинувачень, які лунали на її адресу, до того, як було прийнято рішення про її відкликання з посади.

"До сьогоднішнього дня ніхто взагалі-то не ставив мені питання, чи винна я у всіх тих справах, які мені приписали", - сказала вона.

Йованович розповіла, що в кінці 2018 року дізналася про те, що Рудольф Джуліані і колишній генпрокурор України Юрій Луценко намагаються очорнити її репутацію. Вона заявила, що у них були плани, і вони збиралися зробити щось на шкоду її кар'єрі.

"Ви подумаєте, що я неймовірно наївна, але я не могла собі й уявити всіх цих подій, які відбулися за останні п'ять або сім місяців, я просто не могла собі уявити", - йдеться в її свідченнях.

Крім того, за словами Йованович, глава МВС України Арсен Аваков на початку 2019 року сказав їй, що з Джуліані спілкуватися "небезпечно", а також, що той коротко говорив з ним по телефону, але від особистої зустрічі з Джуліані він відмовився.

Також вона розповіла, що постпред США при ЄС Гордон Сондланд пропонував їй написати в Twitter слова підтримки чи похвали в адресу президента США Дональда Трампа, якщо вона хоче зберегти свою роботу.

Колишній радник держдепартаменту США Майкл Маккінлі, який пішов у відставку в жовтні, чиї свідчення були опубліковані демократами, заявляв у ході слухань, що тричі просив держсекретаря США Майка Помпео висловитися на підтримку Йованович, але зрозумілої відповіді від нього на цю тему не отримав.

Демократи палати представників США опублікували в понеділок перші стенограми показань, даних в рамках процедури імпічменту президента США Дональда Трампа.

Восени 2019 року в США розгорівся політичний скандал навколо телефонної розмови Трампа з Зеленським. Причиною стали публікації в ЗМІ, в яких з посиланнями на інформатора говорилося, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, домагаючись почала розслідування щодо діяльності в Україні одного з основних кандидатів у президенти США від Демократичної партії Джо Байдена і його сина Хантера.

В результаті "українського скандалу" демократи в палаті представників 24 вересня ініціювали процедуру імпічменту Трампа.

Зараз ви читаєте новину «Трамп заявив, що не знає екс-посла США в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути