четвер, 18 квітня 2019 10:25

Томос - це винагорода за утиски, до якої ми йшли століттями - капелан Костянтин Холодов

Томос - це винагорода за утиски, до якої ми йшли століттями - капелан Костянтин Холодов

"Томос на хліб не намастиш. Але до нього докладено дуже багато зусиль, інтелектуальних, дипломатичних, фінансових. Цього не могли зробити князі, гетьмани, керівники сто років тому. Зараз Томос ми маємо. Але його не розуміють люди, яким байдуже все, крім того, що є в холодильнику. Томос на хліб не намастиш. Як і Євросоюз та НАТО", - переконаний капелан АТО Костянтин Холодов.

Чи змінилося життя церкви після отримання Томосу?

Церква завжди незмінна. Вона змінюється іноді архітектурно. Своїм наповненням вона ніколи не змінюється. Тому що наповнення її є Христос. Незмінний, Вічний Бог.

У мене не стало ні більше, ні менше прихожан. Просто раніше московські попи дорікали нам, що ми неканонічні, то сьогодні нам цим уже не дорікнеш. А насправді нас дуже сильно цькували. Є такі села, де служить московський священик. Ті московські священики там так людям набридли, що запрошували нас, священиків Київського патріархату. Коли ми служили там похорон, про нас казали: вони неканонічні. Тепер нам цього не скажуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штаб Порошенка назвав ризики для церкви після виборів

Томос є, вселенський патріарх нас визнає. Яке нам тепер діло до якогось московського попа, який називає нас неканонічними?

Нас відсікли в 1992 році: "Ви не такі як повинні бути, бо ви повинні бути в російській церкві". З чого почався рух за автокефалію. І ми її отримали сьогодні. Для мене особисто це щастя і винагорода. Але це ніяк не впливає на моє парафіяльне життя.

Чи раді ви, що предстоятелем ПЦУ став саме митрополит Єпіфаній?

Звісно. Митрополит Епіфаній керує нашою єпархію понад 5 років. Найбільше що мені впало в очі – це його людяність. Саме він благословив нас бути присутніми на Майдані у найважчі часи. Один з перших кинувся допомагати українському війську у 2014 році. Перший гуманітарний вантаж на парафіях Київської област був зібраний з ініціативи митрополита Епіфанія. Саме він як керуючий архієрей благословив мене на капеланське служіння.

Інтерв'ю з Костянтином холодовим читайте у свіжому номері журналу Країна.

Якщо на виборах президента переможе Володимир Зеленський, це може зупинити процес створення єдиної помісної Православної церкви УКраїни.

Про це на брифінгу сказав речник виборчого штабу Петра Порошенка Олег Медведєв.

"Якщо це буде Порошенко, то цей процес пройде швидко і більшість помісних православних церков нас визнають. Якщо це буде президент, байдужий до цієї тематики, який на повному серйозі вважає, що для країни неважливі ні армія, ні мова, ні віра, то це може розтягнутися на десятиліття або на століття".

Зараз ви читаєте новину «Томос - це винагорода за утиски, до якої ми йшли століттями - капелан Костянтин Холодов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути