понеділок, 31 жовтня 2022 17:29

Той, що лежав під ковдрою: Насірова арештували

Той, що лежав під ковдрою: Насірова арештували
У березні 2017-го, коли детективи НАБУ прийшли до Романа Насірова з підозрою, лікарі вивезли його на ношах під ковдрою у "Феофанію". Фото: "Радіо Свобода"

Вищий антикорупційний суд обрав колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову варту з рекордною заставою у 523 млн грн.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною заставою для Насірова обрала слідча суддя ВАКС Наталія Мовчан. Строк дії арешту – до 17 грудня. Про це повідомив Центр протидії корупції.

"Якщо Насіров внесе кошти, він має дотримуватися низки обов'язків, зокрема не відлучатися з Києва без дозволу детективів, прокурорів чи суду, утриматися від спілкування зі свідками, здати закордонний паспорт і носити електронний браслет", – пише ЦПК.

Запобіжний захід обрали у справі про нібито одержання Насіровим $5,5 млн і понад €21 млн хабарів, які йому нібито заплатив бізнесмен Олег Бахматюк, розповіли активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрюваний у хабарництві "слуга" викинув обвинувальний акт з вікна Toyota

За версією слідства, за ці кошти Насіров допоміг компаніям Бахматюка у прискореному режимі отримати відшкодування ПДВ.

У той час як інші компанії, маючи аналогічні підстави для відшкодування, не отримували його тривалий час.

На розгляд клопотання знадобилося понад 20 год. Прокурор повідомив про наявність у Насірова британського громадянства й двох квартир у Лондоні, які він може використовувати для проживання.

Під час обшуку в колишнього чиновника виявили заяву на репатріацію до Ізраїлю. А дружина Насірова з дітьми перед початком повномасштабного російського вторгнення виїхала з України до Ізраїлю.

Насіров у період воєнного стану п'ять разів виїжджав за кордон.

Захист ексголови ДФС наполягав, що дії з відшкодування ПДВ були законними. А перерахування коштів на вказані слідством компанії були в рамках "нормальних господарських відносин".

Роман Насіров був головою Державної фіскальної служби у 2015–2017 роках.

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали Насірова у березні 2017-го. Він лежав у лікарні "Феофанія". Медперсонал намагався не пустити детективів в палату. Казали, Насіров у тяжкому стані.

За версією слідства, ексголова ДФС надавав незаконні розстрочення боргу зі сплати платежів фірмам, пов'язаним із колишнім народним депутатом Олександром Онищенком і його "газовою схемою". Збитки становили понад 2 млрд грн.

Солом'янський районний суд міста Києва арештовував ексчиновника. За кілька днів дружина Насірова внесла за нього заставу – 100 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Той, що лежав під ковдрою: Насірова арештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути