Ексклюзиви
середа, 10 червня 2009 15:47

Тимошенко забирає всі газопроводи Фірташа

Тимошенко забирає всі газопроводи Фірташа

Кабінет Міністрів схвалив попереднє рішення, згідно з яким, газорозподільні мережі, які належать державі і знаходяться в експлуатації газопостачальних компаній (обл- і міськгазів) передаються в управління НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомив міністр палива і енергетики Юрій Продан..

За його словами, це рішення було одним із заходів поліпшення фінансового стану "Нафтогазу", який розглядався на засіданні уряду.

"Пропонується всі газорозподільні мережі передати на баланс "Нафтогазу". "Нафтогаз" матиме відповідні ліцензії на постачання і транспортування газу і відповідно всі платежі за договорами із споживачами надходитимуть "Нафтогазу", - сказав Продан. При цьому міністр відзначив, що у функціях облгазів залишиться експлуатація мереж.

За словами Продана, це рішення поки остаточно не прийнятно і після узгодження зауважень міністерства фінансів та міністерства економіки буде знову винесено на засідання Кабміну.

Вказані зауваження стосуються необхідності законодавчого закріплення запропонованого рішення.

27 квітня прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що розраховує до кінця року навести лад в системі облгазів.

Тимошенко неодноразово заявляла про плани уряду повернути облгази в державну власність.

24 квітня СБУ заявила про спроби іноземних посередників приватизувати 20 підприємств із газопостачання та газифікації (обл- і міськгази) в Україні.

11 січня власник 45% компаній "РосУкрЕенерго" Дмитро Фірташ заявив, що компанія придбала контрольні пакети ряду облгазів, що дозволило їй сконцентрувати близько 75% ринку постачання природного газу кінцевим споживачам.

Наприкінці січня Фірташ спростував вищезгадану заяву, повідомивши, що РУЕ належать опціони на придбання деяких облгазів, а в середині квітня АМКУ повідомив, що не встановив факту контролю компанії над облгазами.

Раніше про контроль РУЕ над облгазами неодноразово писали українські ЗМІ.

В більшості своїй їх висновки грунтувалися на змінах складів акціонерів облгазів, і входження в наглядові ради підприємств із газопостачання представників компанії "Укргаз-Енерго", 50% якої належить РУЕ.

Зокрема мова йшла про компанії "Закарпатгаз" "Волиньгаз", "Львівгаз", "Чернівцігаз", "Івано-Франківськгаз", "Луганськгаз", "Черкасигаз", "Київоблгаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Миколаївгаз", "Хмельніцькгаз", "Рівнегаз", "Тернопільміськгаз", "Вінницягаз".

proUA
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко забирає всі газопроводи Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути