понеділок, 27 квітня 2009 11:46

Тимошенко проситиме Путіна переглянути газові домовленості

Тимошенко проситиме Путіна переглянути газові домовленості

Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко і прем"єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін 29 квітня 2009 р. у Москві обговорять питання скорочення обсягів закупівлі газу "Нафтогазом" у "Газпрому".

Про це сьогодні в Кагарлику заявила журналістам прем"єр-міністр Тимошенко.

За її словами, в ході засідання комітету з питань економічного співробітництва планується обговорити питання закачки російського газу в Україну. "Нам необхідно вибудувати модель закачки природного газу в Україну", - сказала прем"єр.

Тимошенко додала, що в ході зустрічі на рівні прем"єр-міністрів планується обговорити питання скорочення обсягів закупівлі російського газу.

"Ми будемо обговорювати питання скорочення Україною споживання природного газу. Я переконана, що в домовленості будуть відкориговані плани споживання, і це буде розмова на рівні двох прем"єр-міністрів", - сказала вона.


За попередніми домовленостями "Нафтогаз України" повинен розраховуватися за поставлений газ до 7 числа місяця, що йде за місяцем постачання, інакше набуде сили умова угоди про подальшу закупівлю газу тільки за передоплатою.

У першому кварталі російський газ постачався в Україну за максимальною ціною в $360 за тисячу кубометрів. У наступні періоди ціна буде слідувати за динамікою цін на нафтопродукти.

За попередніми розрахунками "Газпрому", у другому кварталі ціна складе $280 за тисячу кубометрів. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижча - $228,8 за тисячу кубометрів.

За підсумками перших трьох місяців 2009 року споживання імпортного газу Україною трималося на рівні трохи більше 50% законтрактованих обсягів. Планка take or pay ("бери чи плати") у контракті "Газпрому" з "Нафтогазом України" зафіксована на рівні 80% (такий обсяг постачань споживач має оплатити незалежно від можливості його використовувати).
За матеріалами: РБК-Україна, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко проситиме Путіна переглянути газові домовленості ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути