понеділок, 28 січня 2008 19:59

Тимошенко пропонує ЄС будувати ще один газопровід через Чорне море

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко пропонує Європейському Союзу побудувати новий газопровід з Туркменістану "White Stream".

Про це вона заявила сьогодні, виступаючи на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту.

"Ми пропонуємо нові транскаспійські, трансчорноморські коридори і ми пропонуємо зробити це не перспективою двадцятиріччя, а перспективою сьогодення", - сказала вона.

Український прем"єр зазначила, що сьогодні Україна пропонує створити новий газопровід, який сприяв би диверсифікації постачань енергоресурсів як в Україну, так і в Європейський Союз.

За словами Тимошенко, сьогодні будується багато газопроводів, які не завжди дають можливість диверсифікувати постачання енергоресурсів, а деякі з них навпаки посилюють залежність від однієї країни-постачальника.

Ідея створення газопроводу "White Stream" була розроблена в 2005 році і представлена Тимошенко. Вона полягає в будівництві газопроводу із Туркменістану через Азербайджан до грузинської Супси, і потім по дну Чорного моря через Крим в напрямку Європейського Союзу.

На сьогодні у стадії підготовки до будівництва перебувають три нові газопроводи, які мають постачати газ до ЄС. Це проекти Росії: Північний (Балтійське море) та Південний (Чорне море) потоки, які мають постачати російський газ, а також ЄС-вський газопровід Nabucco, який може постачати газ з Туркменії, Азербайджану, а в перспективі з Ірану, через територію Туреччини. Газопровід "Блакитний потік" з морською ділянкою 396 км між російським узбережжям (Краснодарський край) та Туреччиною (Самсун) - вже діє, передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко пропонує ЄС будувати ще один газопровід через Чорне море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути