Ексклюзиви
вівторок, 17 жовтня 2017 21:01

"Тікати нема куди. Ми все заберемо, що ви вкрали" - під Верховною Радою вимагають новий закон про вибори
12

Учасники акції опозиційних сил "Всеукраїнський збір" стоятимуть біля Верховної Ради, доки народні депутати не ухвалять створення антикорупційних судів, скасують депутатську недоторканість та ухвалять новий виборчий закон. Для цього 17 жовтня до столиці приїхали кілька тисяч людей з регіонів. Також захід прийшли підтримати кияни. Як все починалося - в репортажі Gazeta.ua.

Я вже три роки розмовляю українською. Майдан не сприймала

"Я такої кількості правоохоронців коло Верховної Ради ще не бачив. Мені здається, що під час Майдану їх тут стільки не було. Квартал повністю оточений у два кільця", - говорить народний депутат Мустафа Найєм близько 9:30 на вул. Грушевського поблизу Верховної Ради. Тут люди збираються на акцію.

Урядовий квартал перекритий правоохоронцями. Від станції метро Хрещатик на вул. Інститутській вони стоять по всьому периметру - майже через кожен метр. Під'їзд до Адміністрації президента на вул. Банковій перекритий. На дорозі стоять автобуси, якими привезли правоохоронців, кілька "швидких" та пожежний автомобіль. Захід охороняють біля 3500 силовиків. Потрапити на вул. Грушевського до Верховної Ради можна, пройшовши рамки з металодетекторами. Тут просять показати речі в сумках і рюкзаках. Люди йдуть групами з прапорами і плакатами. Видніються стяги "Руху нових сил", "Свободи", "Демальянсу", "Батьківщини", "Самопомочі", "Громадянської позиції", "Правого сектора", "Народного руху". Збираються біля сцени. Входи до будівлі парламенту перегородили кілька шеренг поліцейських та нацгвардійців. Двірники метуть біля них пожовкле листя.

17 жовтня в Києві почалася акція опозиційних сил "Всеукраїнський збір". Міхеіл Саакашвілі заявив, що вони не розійдуться, доки влада не виконає всі вимоги
Фото: Сергій Старостенко
17 жовтня в Києві почалася акція опозиційних сил "Всеукраїнський збір". Міхеіл Саакашвілі заявив, що вони не розійдуться, доки влада не виконає всі вимоги
17 жовтня в Києві почалася акція опозиційних сил "Всеукраїнський збір". Міхеіл Саакашвілі заявив, що вони не розійдуться, доки влада не виконає всі вимоги
17 жовтня в Києві почалася акція опозиційних сил "Всеукраїнський збір". Міхеіл Саакашвілі заявив, що вони не розійдуться, доки влада не виконає всі вимоги
17 жовтня в Києві почалася акція опозиційних сил "Всеукраїнський збір". Міхеіл Саакашвілі заявив, що вони не розійдуться, доки влада не виконає всі вимоги

37-річна Марина Горбатенко тримає плакат: "Виносимо "козлов", швидко, якісно. Ваші цинічні банденри":

"Порошенко не зробив того, що обіцяв. Ждала, що не буде "в темну" використовувати посаду, що не буде договорняків. А ми про все дізнаємося постфактум".

Неподалік будівлі парламенту на мобільних зникає зв'язок у деяких операторів. Не можна ні подзвонити, ні відіслати повідомлення.

Злата Шевченко, 42 роки, прийшла на мітинг з рожевою трояндою:

"За ці роки українці стали кращими. Попри війну - мудрішими, добрішими. Я вже три роки розмовляю українською. Майдан не сприймала. Відчувала себе "русским человеком", маючи громадянство України. Я - кримчанка. Відбулася анексія. Я почала усвідомлювати ситуацію. Ми переросли тих, хто сидить у кабінетах. Ми - кращі, ніж вони. Нехай забирають дітей і їдуть, куди завгодно. Навіть подаруємо їм те, що вони накрали".

Тоді кричали: "Кучму - геть". Потім "Ющенка - геть", "Януковича - геть". Тепер - "Петю - геть"

Біля Олексія Караульного, 67 років, збираються люди. Він показує всім фото з Юлією Тимошенко. Час від часу б'є у церковний дзвін, який приніс із собою.

"Я цим дзвоном підіймав людей 2010 року. Нас було 20. Тоді кричали: "Кучму - геть". Потім "Ющенка - геть", "Януковича - геть". Тепер - "Петю - геть" і всю їхню бандитську бригаду на Колиму. До влади має прийти нормальна людина".

За годину площа заповнена. Люди фотографуються на тлі прапорів.

"Люди в цьому парламенті обрані за законом Віктора Януковича. Коли Порошенко збирався стати президентом, говорив: "Перше, що зроблю, - відміню цей ганебний закон. І ви визначатимете, хто представлятиме вас у парламенті, а не сума, заплачена керівництву партії". Через 3 роки після Євромайдану Порошенко жодним словом не згадав про зміни виборчого законодавства, - каже зі сцени 59-річний Олег Рибачук, засновник руху "Чесно". - Давайте змусимо їх за два роки до виборів прийняти наші правила. Тоді ми не будемо змушені щоразу приходити: "Як же так?", "Що ж це робиться?". Бо зараз їх обирають гроші або ж вони самі себе".

Народ аплодує.

"Ми будемо йти до кінця. У нас завжди був вибір - між підручником історії і журналом Forbes, - каже колишній заступник генпрокурора, соратник Міхеіла Саакашвілі 36-річний Давід Сакварелідзе. - Ми завжди вибирали підручник історії. Бо немає кращого, ніж увійти гідно в історію разом з вами. Історія пишеться сьогодні і тут. Ми не розійдемося, доки не досягнемо нашого спільного результату. Ми стоятимемо проти олігархів".

Люди аплодують. Скандують "Банду геть!". Кілька жінок біля сцени їдять домашні бутерброди.

"Три роки тому я побачив, що було на Майдані. Прийняв рішення та взяв українське громадянство, - каже ламаною українською зі сцени мер Глухова 63-річний Мішель Терещенко. Вийшов зі своєю дружиною Оленою Єскіною, 39 років. Їм гучно аплодують. - Я думав допомогти українцям відкрити нову сторінку і щось міняти. Думав, що президент Порошенко допомагатиме. І він так казав: "У тебе в Глухові все вийде". Сьогодні досі чекаємо його допомоги. А він продав Сумщину проросійським силам. І банда керує областю. Проти мене працюють поліція, прокуратура, губернатор".

"Держись, француз!" - кричить біля сцени чоловік років 50-ти.

На моніторі зі сцени вмикають трансляцію погоджувальної ради в парламенті. Там виступає Юлія Тимошенко. Далі передає слово Мустафі Найєму. Люди аплодують. Коли слово бере спікер Андрій Парубій, зчиняється крик "Ганьба!". Виступ Парубія вимикають.

"Досить! Вони говорять одне і те саме. Я це по телевізору чую. Нам треба люди з новим мисленням, - кричить під сценою 60-річний Мирослав Різванюк з Луцька. - У нас назріває бомба на Закарпатті. Більша, ніж на Сході. А клоуни, яких слухаємо 25 років, говорять одну й ту саму чухню і крадуть з корита".

Пока этот протест мирный. А как будет дальше?

Людей коло сцени більшає. Їх стримує десяток охоронців у чорній формі. В цей час чути вибухи неподалік. Присутні насторожуються. Ніхто не знає, що це.

"Щось підривають? Бомби? - перешіптуються у натовпі. - То нас лякають. Не бійтеся".

Киянин 60-річний Олександр Дольський тримає плакат "Здохніть від недоторканності":

"Написал это для наших депутатов. Все должны быть равны перед законом. Пока этот протест мирный. А как будет дальше? Я давно потерял страх перед несправедливостью. Если дойдет до конфликта, готов прорываться через кордоны полиции, чтобы власть в стране стала для людей. Должны начать очистку из Верховной Рады и Администрации президента".

Вас історія не судитиме посередині. Будете або національним лідером, або національним зрадником

"Звертаюся до побратимів, які з'їли ложку дьогтю під назвою війна. Чи ви стояли на передовій, щоб тут вас у клітку загнали? Думаю, ні", - говорить зі сцени народний депутат Володимир Парасюк, 30 років.

- Основна їхня функція щодо нас - роз'єднати. Щоб потім володарювати. Тут зібралися від найрадикальніших партій до найліберальніших. Ми всі за одне - щоб у цій країні змінилися правила та закони. Протягом нашої незалежності вони кидають нас боротися з наслідками і ніколи не дозволяють побороти причини. Причини війни - заробіток мільйонів Ахметова та інших олігархів. Ніколи ця війна не скінчиться, доки на ній заробляють.

Ще народний депутат Петро Порошенко запросив мене на свою інавгурацію. Я йому тоді сказав: "Вас історія не судитиме посередині. Будете або національним лідером, або національним зрадником". Зараз можу сказати, що він із величезною швидкістю наближається до другого. Тікати нема куди. Ми все заберемо, що ви вкрали. І буде це дуже швидко".

Близько 12:00 на сцену виходить колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, 49 років. Його радісно вітають з площі.

""У нас за последние годы произошло одно изменение. Один человек в своих руках узурпировала всю судебную власть. Поэтому для украинцев нет справедливости. Суды существуют только для этого человека и его бизнес-партнеров, - говорит он. - Этот же человек узурпировала всю Верховную Раду. В Украине нет больше политического процесса. Есть розводняк, игра в наперстки и воля одного человека, которому парламент нужен, как фиговый листок для прикрытия своих действий. Мы должны понять, что ничего уже в стране к лучшему не изменится. Пока есть Порошенко - будут нищета, унижения, эмиграция молодежи и падение престижа Украины, хищения денег. Призываю киевлян после рабочего дня прийти сюда и требовать, чтобы Порошенко подумал об уходе со своего поста. Это не ультиматум. Это мой совет президенту".

У цей час на сусідній вул. Інститутській біля Національного банку мітингують прихильники партії "За життя" Вадим Рабіновича та Євгена Мураєва. Туди поліція пускає без метелошукачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парасюк під Радою дав копняка Гелетею

За п'ять годин стається перша сутичка - учасники акції намагаються пронести намет. Силовики їх блокують. Люди все ж починають зводити наметове містечко. Біля 20:00 розходяться, намети залишають.

Зараз ви читаєте новину «"Тікати нема куди. Ми все заберемо, що ви вкрали" - під Верховною Радою вимагають новий закон про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути