вівторок, 29 червня 2021 20:35

Тероборона і збільшення ЗСУ: Рада почала створювати рух опору

Тероборона і збільшення ЗСУ: Рада почала створювати рух опору
Рух опору створять на випадок вторгнення. Фото: mil.gov.ua

Верховна Рада проголосувала за нову структуру територіальної оборони та створення руху опору.

Про це йдеться у законопроєкті "Про основи національного спротиву", який ухвалили у першому читанні 318 голосами.

Закон про національний спротив передбачає три елементи.

Перший - війська територіальної оборони. Фактично це легка піхота, яка може допомагати основним силам ЗСУ охороняти важливі об'єкти або кордон, чергувати на блокпостах або ж протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам на своїй території. Чисельність ЗСУ мають збільшити на 11 тис. кадрових військових - до 261 тисяч.

Інша функція тероборони - допомога при надзвичайних ситуаціях. Тероборона має підпорядковуватися командуванню ЗСУ через командувача військ територіальної оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада підтримала закон, який запускає судову реформу

Другий елемент національного спротиву - рух опору. Його завданнями є створення осередків опору та "перешкоджання діям військ агресора".

Крім того, рух опору може долучатися до спеціальних операцій, зокрема розвідувальних чи інформаційно-психологічних. Тому його планують підпорядкувати Силам спецоперацій та формувати з добровольців.

Третій елемент - підготовка громадян до національного спротиву. Вона передбачає створення відповідної системи підготовки, військово-патріотичне виховання, а також "підготовку населення до умов життєдіяльності в районах ведення бойових дій".

Всі три елементи - тероборона, рух опору та підготовка громадян - підпорядковуються верховному головнокомандувачу, тобто президенту.

Автором законопроєкту значиться президент Володимир Зеленський.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4651 про повернення в'язниці за брехню в електронних деклараціях із пропозиціями президента Володимира Зеленського.

За документ проголосували 315 парламентарів.

Із закону вилучили суперечливе положення, згідно з яким відомості про об'єкти декларування, які перебувають у володінні або користуванні члена сім'ї декларанта, зазначаються лише в разі, якщо член сім'ї подав такі відомості суб'єкту декларування в будь-якому вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Тероборона і збільшення ЗСУ: Рада почала створювати рух опору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути