Ексклюзиви
неділя, 01 лютого 2009 12:46

Татари просять посередництва ПАРЄ в земельному конфлікті

Татари просять посередництва ПАРЄ в земельному конфлікті
Голова кримськотатарського Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв запросив представників Парламентської Асамблеї Ради Європи до Криму для ознайомлення з конфліктною ситуацією на вулиці Балаклавській у Сімферополі.

Про це повідомили в прес-службі Меджлісу.

За словами першого заступника глави Меджлісу Рефата Чубарова, Джемілєв, який бере участь в роботі сесії ПАРЄ в Страсбурзі, розповсюдив серед парламентаріїв Ради Європи текст звернення президії Меджлісу "У зв`язку з підготовкою спеціальної збройної операції зі знесення селища кримських татар "Яни Кирим" і провів "відповідні консультації про відвідування Криму депутатами ПАРЄ з метою вивчення ситуації на місці".

Чубаров також заявив, що стурбованість ситуацією довкола будівель кримських татар по вул. Балаклавській в Криму висловлюється багатьма, зокрема - керівниками автономії. "Ми сподіваємося, що їх участь в переговорному процесі також сприятиме безконфліктному вирішенню даної ситуації", - відзначив, зокрема, перший заступник голови Меджлісу.

Конфлікт виник навколо 8 га землі по вулиці Балаклавській у Сімферополі. Влада міста віддала землю приватній фірмі під забудову багатоповерхівок, проте територію в 2006 році захопили учасники так званих "полян протесту" з числа кримських татар. Вони заявили, що земля була передана фірмі незаконно. Представники фірми це спростовують. 80 сімей кримських татар почали самостійно облаштовуватися на ділянці – будують житло і звели мечеть, все це вони назвали селищем "Яни Кирим" ("Новий Крим"). Меджліс заявляє про підготовку "озброєної спецоперації" зі знесення будівель кримських татар. Міліція Криму запевняє, що про спецоперацію не йдеться, а передбачається знесення самобудів за рішеннями суду, які потрібно виконувати. Міністерство юстиції України підкреслило, що згідно із законом, у разі невиконання рішень судів в добровільному порядку вони підлягають примусовому виконанню. Цим займається Державна виконавча служба, що входить в систему органів Мін"юсту. Держвиконавці за необхідності залучають працівників органів внутрішніх справ в порядку, встановленому законодавством, повідомляє УНІАН.

У січні і листопаді 2007 року на вулиці Балаклавській відбувалися сутички через землю між учасниками "полян протесту" і представниками фірми-забудовника.

За офіційними даними, площа самозахоплень в Криму становить 1300 гектарів.

Зараз ви читаєте новину «Татари просять посередництва ПАРЄ в земельному конфлікті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути