середа, 31 травня 2006 11:32

Тарасюк: ситуація у Феодосії має політичний підтекст

 

В.о. міністра закордонних справ Борис Тарасюк називає політичним шоу події навколо розвантаження американського судна у Феодосії. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції. За його словами, він оцінює події у Феодосії як порушення громадського порядку і провокацію, що має політичний підтекст.

- Зі звичайної події, яка пов"язана з підготовкою військових навчань, що повинні пройти в липні-серпні, зроблено політичне шоу, – сказав Тарасюк.

За його словами, у Феодосії відбувалося відвантаження будівельних матеріалів і конструкцій для будівництва приміщення, що поліпшить комунальні умови українських військовослужбовців.

- Автори політичної провокації стверджують, що було порушення закону про перехід іноземних військових підрозділів на територію України, але таких підрозділів на території України нема, – пояснив він.

Тарасюк підкреслив, що новий уряд зробить усе необхідне, щоб Верховна Рада після поновлення своєї роботи розглянула законопроект про допуск іноземних військ для участі у військових навчаннях.

Нагадаємо, що один із лідерів Партії регіонів Тарас Чорновіл назвав прибуття корабля НАТО до Феодосії вторгненням.

- Вторгнення натовського корабля може кваліфікуватися, згідно з нормами міжнародного права, або як агресія, або ж, якщо існує згода з боку відповідних органів влади України, - як державна зрада, - сказав він.

- Не має значення, які у них цілі. Український парламент не затвердив перебування на території країни американських військових формувань. Тому це перебування є незаконним, - пояснив Чорновіл.

Також депутати міськради Феодосії одноголосно виразили протест "проти присутності Натовських військ в регіоні" і оголосили Феодосію територією без НАТО. Про це повідомив народний депутат Верховної ради Криму від блоку Наталії Вітренко Валерій Іванов. За словами це рішення підтримали всі депутати міськради.

- Всі політичні партії. Зокрема БЮТ та інші, - підкреслив він.

Крім того він сказав, що міськрада звернулася до президента України Віктора Ющенка і Верховної Ради з вимогою дати правову оцінку ситуації, що склалася у Феодосії, у зв"язку з незаконним прибуттям в порт міста іноземного корабля під прапорами НАТО.

Водночас в.о. міністра оборони України Анатолій Гриценко намагається улагодити ситуацію. Він сказав, що вже 7 червня звернеться до Верховної Ради з проханням терміново розглянути і прийняти закон про проведення військових навчань в Криму.

В свою чергу комуністи Петро Симоненко й Ігор Алексєєв запропонували парламенту звільнити Тарасюка і міністра оборони Анатолія Гриценка через розвантаження американського судна в Криму.

29 травня у Феодосії представники партії і громадських організацій заблокували розвантаження в торговельному порту американського вантажного судна, яке, на їхню думку, було прикриттям для можливого висадження американських військових на ракетний полігон у 25 км від Феодосії для подальшої їхньої участі в навчаннях НАТО.

Водночас президент Віктор Ющенко вважає дії прихильників КПУ, які блокували розвантаження американського судна, провокацією, а МЗС пояснює розпалення цього скандалу бажанням зірвати туристичний сезон у Криму.


За матеріалами Українська правда,   ProUA, Newsru.com,

Зараз ви читаєте новину «Тарасюк: ситуація у Феодосії має політичний підтекст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути