Ексклюзиви
понеділок, 05 липня 2021 20:24

Вільна економічна зона "Крим" ударить по бізнесменах із Росії та України

Вільна економічна зона "Крим" ударить по бізнесменах із Росії та України
Андрій Новак: "Існування ВЕЗ було несправедливим щодо країн, які підтримували Україну санкціями проти російських підприємств". Фото: Радіо Свобода

Скасування вільної економічної зони "Крим" вдарить по українських і російських бізнесменах, що наживалися на її існуванні. На статки кримчан не вплине.
Про це Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Вільна економічна зона "Крим" була економічною дірою. Через неї провадили незаконні операції. Вели контрабандну торгівлю. Завдяки її існуванню збагачувалися окремі нечисті на руку бізнесмени. Однак ні Україна, ні кримчани жодного зиску, прибутків не отримували", – зазначив він.

Існування ВЕЗ було несправедливим щодо країн, які підтримували Україну санкціями проти російських підприємств, що незаконно працювали в окупованому Криму. Саме міжнародна санкційна політика сприяє нашій боротьбі за деокупацію півострова, вважає економіст.

Ініціатива зі скасування вільної економічної зони приурочена до саміту Кримської платформи, який має відбутися 23 серпня, напередодні святкування 30-ї річниці Незалежності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці матимуть проблеми через торгівлю із окупованим Кримом

Ексголова Ради міністрів АР Крим Сергій Куніцин запропонував створити нову економічну зону на прилеглих до Криму територіях з пільгами для розвитку бізнесу. Андрій Новак вважає цю ініціативу безперспективною.

"Проєкт Куніцина не спрацює. Україна не має фізичного доступу до півострова, він перебуває поза її правовим полем. Отже вона не зможе ініціювати свої економічні прагнення. Це популістський крок, що не має шансів на реалізацію", – стверджує експерт.

Верховна Рада 1 липня скасувала вільну економічну зону "Крим", що діяла з вересня 2014 року. В цій зоні не діяв митний контроль, не стягувалися податки, а всі доходи, отримані в зоні, оподатковувалися як іноземні.

Переселенці, громадські активісти і правозахисники послідовно критикували закон про ВЕЗ "Крим": з одного боку, він став підставою для появи низки дискримінаційних норм щодо переселенців з Криму та жителів півострова, з іншого ‒ спростив ведення бізнесу на тимчасово окупованій території.

Зараз ви читаєте новину «Вільна економічна зона "Крим" ударить по бізнесменах із Росії та України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути