понеділок, 27 травня 2013 19:04

"Свобода" хоче відновити святкування річниці Конотопської битви

"Свобода" хоче відновити святкування річниці Конотопської битви
"Свобода" хоче відновити знищений Януковичем фестиваль на Сумщині. Фото: wikimedia.org

Народний депутат від фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко планує відновити щорічне традиційне святкування річниці історичної Конотопської битви, яке припинили після приходу Віктора Януковича на посаду президента.

Про це "свободівець" розповів у коментарі Gazeta.ua.

Він зареєстрував у парламенті проект постанови про виділення коштів на святкування 12 червня 354-ї річниці Конотопської битви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні Путіну нагадали про Конотопську битву і відправили "у Кримськ"

"На Сумщині Конотопську битву святкували досить давно, - розповідає Мірошниченко. - Це був такий класний етно-фестиваль. Приїжджали з різних районів Сумщини, виставляли там свою народну творчість, якийсь фольклор, роботи свої. У цьому заході завжди брало участь дуже багато людей. Але прийшов Янукович до влади, скотина, і знищив цей фестиваль. У перший рік його каденції цей фест ще якось наполовину відбувся, а потім уже взагалі не проводився".

На думку нардепа, перемога у Конотопській битві - це один із небагатьох прикладів звитяги української зброї.

"Тому ми вважаємо, що треба виховувати майбутнє покоління на прикладах перемог, а не поразок. І Конотопська битва - це один із таких прикладів. Надзвичайно яскравих, дуже потужних і успішних прикладів перемоги української зброї над загарбниками", - наголосив "свободівець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віктор Ющенко святкував 350-річчя Конотопської битви

Він переконаний, що його ініціативу можуть підтримати більшість депутатів ВР.

"Адже це ж Конотопська битва. У цій битві ми перемогли московське військо, яке тоді було ворогом для Української держави. Там розповідають, що Виговський був пропольски налаштованим гетьманом. Але насправді ситуація не зовсім така. Просто українським гетьманам тоді доводилося маневрувати між Москвою, Польщею, домовлятися з татарами. Відповідно, дбати про розбудову Української держави", - підкреслив Мірошниченко.

Нагадаємо, Конотопська битва - (27 червня-29 червня/7 липня-9 липня 1659 року) - битва між військами гетьмана Івана Виговського та Кримського ханату з одного боку і московським військом з іншого біля міста Конотопа сучасної Сумської області. Один із ключових епізодів російсько-української війни 1658–1659.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" хоче відновити святкування річниці Конотопської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути