Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 16:40

Світовий банк заблокував $800 млн для України через Порошенка

Світовий банк заблокував $800 млн для України через Порошенка
Світовий банк вимагає від АП та ВР переписати закон про антикорупційний суд. Фото: AP

Світовий банк попередив українську владу про неприпустимість ухвалення закону про антикорупційний суд у запропонованій президентом Петром Порошенком редакції.

Відповідного листа до ВР та АП надіслала директор Світового банку, передає "Європейська правда".

Якщо Україна зацікавлена отримати гарантії Світового банку на суму $800 млн, то повинна привести законопроект у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії.

"Законопроект (про антикорупційний суд, поданий від імені Порошенка) потребує перегляду норм, які перераховані нижче, щоби він відповідав рекомендаціям ВК та задовольняв вимоги Світового банку про надання гарантій на суму близько 800 мільйонів доларів на підтримку ключових реформ в Україні", - йдеться у повідомленні.

Для розблокування фінансової підтримки з боку Світового банку Верховна Рада має змінити підсудність АКС. "Ми наполегливо рекомендуємо привести юрисдикцію АКС у відповідність до юрисдикції НАБУ і САП", - йдеться, зокрема, в листі СБ. Наголошується також, що це було однією з ключових рекомендацій Венеціанської комісії - це стосується також всіх подальших вимог, перерахованих у листі.

Друга вимога СБ – зміна кваліфікаційних вимог до суддів АКС: "Законопроект встановлює широкі та нереалістичні вимоги для кандидатів, які бажають працювати суддями АКС... Це призведе до суттєвого зменшення конкурсу на ці посади". Передусім йдеться про нереальну вимогу щодо досвіду роботи одночасно в Україні та в міжнародних антикорупційних організаціях чи судових органах.

Третя вимога: громадській раді має бути надане право ветувати кандидатури недоброчесних претендентів на роботу суддями АКС, замість нині передбаченої для них дорадчої ролі. "Їхня дорадча роль підірве довіру, яку міжнародні партнери могли б надати процесові відбору", - йдеться в листі.

Окремо наголошується, що учасників громадської ради мають делегувати не лише міжнародні організації, але також донори, які системно підтримують антикорупційні реформи в Україні.

Також наводиться блок претензій щодо тих положень президентського законопроекту, які можуть суттєво загальмувати початок роботи АКС.

Більшість вимог СБ за своєю суттю співпадають із тими, що перераховані у листі МВФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка відповіли на закиди МВФ

Міжнародний валютний фонд повідомив українській владі, що ухвалення президентського законопроекту про антикорупційний суд у його нинішній редакції означатиме порушення Києвом зобов'язань перед міжнародними партнерами.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк заблокував $800 млн для України через Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути