вівторок, 27 вересня 2011 08:57

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Судочинство в Україні настільки недосконале, що в процес має втрутися Янукович - міжнародні експерти

Судочинство в Україні настільки недосконале, що в процес має втрутися Янукович - міжнародні експерти

Міжнародна неприбуткова організація "Хьюманітад", яка сприяє правосуддю, захисту прав людини та належному управлінню, оголосила, що судочинство в Україні є настільки недосконалим, що президент має негайно втрутитися з метою запобігання серйозних судових помилок.

Про це йдеться у прес-релізі організації, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Цю заяву було зроблено делегацією спостерігачів-юристів, які були присутні на судових слуханнях у справі Юлії Тимошенко в Україні та дослідили українські судові процедури.

"Ми маємо серйозні побоювання, що судові переслідування та судова система в Україні є настільки недосконалими, що судові слухання проти Юлії Тимошенко та інших політичних підсудних, ймовірно, закінчаться жахливими судовими помилками", - сказав Джері Прюс Бутілович, голова делегації спостерігачів.

Прюс Бутілович, адвокат, колишній головний прокурор Великої Британії, спеціаліст з питань кримінології та захисту прав людини, додав: "Існують непереборні свідчення того,  що Генеральна прокуратура має вплив на судову систему, а судова система неспроможна бути незалежною та справедливою.  Коли судді  виконують свої обов'язки об'єктивно щодо підсудних, їх залякують та проти них висуваються звинувачення Генеральною прокуратурою. Це є несумісним з європейськими стандартами правосуддя. За таких обставин, виконавча гілка влади зобов'язана негайно вжити відповідних заходів, щоб запобігти  серйозним судовим помилкам".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли з ЄС запевнють, що Угода про асоціацію не сумісна з утримуванням Тимошенко за гратами

"Хьюманітад" також звертає увагу на численні вагомі процедурні порушення та порушення Європейської Конвенції з прав людини у судових слуханнях проти Тимошенко, під час яких головує суддя Родіон Кірєєв.

"Коли судові інституції неспроможні діяти, то повинен втрутитися голова держави", - сказав Сір Джон Уолш, адвокат у сфері міжнародного та конституційного права.

"Хьюманітад" звертає увагу на загальну згоду громадськості та коментарі міжнародних політичних лідерів, які підтримують думку про те, що звинувачення проти Тимошенко та інших обвинувачуваних є нічим іншим, як криміналізацією звичайних політичних рішень.

"Якщо такі люди, як судді та колишні міністри, не можуть очікувати на належні процеси, ніхто не може бути впевненим у захисті прав в Україні, - сказав Пол Вілсон, науковий співробітник та почесний професор Університету Бонда у Квінсленді, Австралія. – Тому ми закликаємо президента Януковича, як голову держави, служити інтересам справедливості та українському народу, а також негайно виправити поточну ситуацію. Сподіваємось, що Тимошенко та інших політичних в'язнів буде звільнено найближчим часом".

Зараз ви читаєте новину «Судочинство в Україні настільки недосконале, що в процес має втрутися Янукович - міжнародні експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути