пʼятниця, 17 січня 2014 11:27

Судді підтримали закони, ухвалені вчора у парламенті

Таку думку висловила член Ради суддів України, суддя Верховного Суду Галина Канигіна, коментуючи "ЗіБ" ухвалення Верховною Радою закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян".

Вона відзначила, що "судді як носії судової влади повинні бути захищені державою, і коли людина звертається до суду, вона має знати, що закон захищає суддю, а відтак у останнього є обов'язок захистити права того, хто звертається".

Г.Канигіна нагадала, що РСУ неодноразово зверталася з питань необхідності посилення захисту суддів, у тому числі — в законодавчому порядку, але ці рішення залишалися невиконаними.

Новоприйнятий закон встановлює обов'язок тих, до кого РСУ звернулася, надати відповідь та вчинити певні дії. Наприклад, ст 127 закону "Про судоустрій і статус суддів" доповнена положенням, яке визначає, що органи державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким направлено звернення Ради суддів України з питань забезпечення безпеки суддів, зобов'язані протягом 10 днів з дня його отримання розглянути і дати письмову відповідь. А якщо це неможливо, то розгляд звернення не може перевищувати 30 днів з дня його отримання.

"Таким чином, наші повноваження тепер підкріплені обов'язками тих, до кого

звертається РСУ, оскільки згідно із чинним законодавством, РСУ — єдиний орган, який має право активно захищати суддю", — зауважила Г.Канигіна.

Стосовно посилення відповідальності за втручання у здійснення правосуддя, зокрема, за поширення особистої інформації щодо судді та членів його родини, то, на переконання члена РСУ, такі методи тиску є неприпустимими, а "розібратися в подібних питаннях можна у встановленому законом порядку".

"Якщо хтось із учасників процесу вважає, що рішення незаконне, його можна оскаржити. А збирати певні сили чи коло людей під стінами суду, і блокувати його роботу – неприпустимо в демократичній державі", — наголосила вона. "Тому як член Ради суддів України я вітаю прийняття цього закону", — підсумувала Г.Канигіна.

Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян", яким, серед іншого, збільшила кримінальне покарання за дії, вчинені проти суддів та членів їхніх сімей, а також за прояви неповаги до суду.

 

Зараз ви читаєте новину «Судді підтримали закони, ухвалені вчора у парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути