середа, 19 січня 2022 20:31

Суд підтвердив законність та обґрунтованість підозри Порошенку - Венедіктова

Суд підтвердив законність та обґрунтованість підозри Порошенку - Венедіктова
П'ятого президента Петра Порошенка замість арешту із мільярдною заставою відпустили під особисте зобов'язання. Фото: t.me/oleksiihoncharenko

Підозру в державній зраді й сприянні діяльності терористичних організацій п'ятому президентові Петру Порошенку повідомили в законний спосіб.

Суд підтвердив законність та обґрунтованість цієї підозри. Про це розповіла у Facebook генпрокурорка Ірина Венедіктова, коментуючи рішення суду.

"Суд підтвердив законність та обґрунтованість цієї підозри, порядок повідомлення і наявність ризиків, для запобігання яким прокуратура йшла з обранням запобіжного заходу", - заявила вона.

Нагадала, що саме за її каденції вже повідомили про підозру народним депутатам, суддям, зокрема голові Конституційного суду.

"Це вже стало доброю традицією, коли медійні фігуранти кримінальних проваджень з особливим статусом оскаржують порядок повідомлення або безпосередньо підозру. Не така підозра, не в той день, не тією рукою вручили, не з тим виразом обличчя. Однак жодного факту скасування підозри з цих підстав не було", - додала чиновниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР оскаржить запобіжний захід Порошенку

За її словами, у слідства були вагомі підстави не зволікати з повідомленням про підозру. У "вугільній справі", фігурантом якої є Порошенко, фабула є однаковою для всіх чотирьох підозрюваних. Вони є співучасниками.

"Прокурори щодо всіх фігурантів обрали однаковий запобіжний захід - тримання під вартою або один мільярд гривень застави. Україні потрібна справедливість і шукаймо її цивілізовано в суді, не політизуючи ці процеси", - сказала генпрокурорка.

Венедіктова також розповіла, хто вже підписував підозри президентам.

"У справі другого президента інституту підозри ще не було. Постанову про притягнення як обвинуваченого підписав слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури. Повідомлення про підозри та їх зміни четвертому президентові підписували прокурори Плеканчук, Брезицький, Псюк та Іванов. А в травні 2019-го повідомлення про підозру третьому президенту підписував прокурор відділу. Прізвище й підпис генерального прокурора в повідомленнях про підозру колишнім президентам стоїть тільки моє. У підозрі, повідомленій 2020 року", - наголосила Венедіктова.

Уточнила, що прокуратура подасть апеляційне оскарження запобіжного заходу Порошенку.

П'ятого президента України Петра Порошенка підозрюють у держзраді та сприянні терористичним організаціям у справі про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. Його спільником у цій справі слідчі вважають проросійського політика, нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

19 січня у Печерському райсуді прийняли рішення відпустити Петра Порошенка під особисте зобов'язання. Прокуратура просила арешт із можжливістю внести заставу в 1 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Суд підтвердив законність та обґрунтованість підозри Порошенку - Венедіктова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути