середа, 28 лютого 2018 09:16

Суд над Трухановим - електоральна справа - політолог

Суд над Трухановим - електоральна справа - політолог
На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника саме на півдні країни буде вирішуватися результат майбутніх виборів. Фото: Український інститут аналізу та менеджменту політики

Суд над мером Одеси Геннадієм Трухановим буде тягнутися до виборів. Тому що це електоральна справа.

Таку думку висловив в ефірі каналу NewsOne директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник. Він ще раз наголосив на недостатності бази, на підставі якої НАБУ і САП намагаються будувати кримінальну справу проти мера Одеси Геннадія Труханова. "Нагадаю, мер - не президент, у нього немає права вето на рішення депутатського корпусу. Але його звинувачують у цьому. А також у тому, що він, нібито, лобіював рішення по купівлі будівлі "Краяна". Але доказів, знову-таки, немає", - зазначив Руслан Бортник.

"Є і корупція в Одесі? Риторичне питання. Вона, на жаль, є скрізь. У НАБУ і САП немає доказової бази", - зазначив Бортник.

Політичний експерт знову-таки нагадав, що напередодні виборів влада в тій чи іншій формі намагається тиснути на мерів великих південних міст. Саме на півдні країни, на думку Руслана Бортника, вирішуватиметься результат майбутніх виборів. Тому нинішня влада і намагається у властивій їй манері "домовитися" з мерами, вірніше натиснути на них. Те, що не вдалося домовитися Трухановому з владою, або владі з Трухановим, свідчить нинішній процес - він захищається. Він не поїхав з країни, він і його команда чітко бачать слабку доказову базу, яку зібрала сторона звинувачення.

На думку політолога, нинішні мери великих міст, які мають досить високий рейтинг довіри у свого електорату, навпаки, намагаються відсторонитися від антирейтингових фігур центральної влади. "Адже, вже ясно, що сьогодні вони влада, але завтра в кращому випадку, вони будуть в опозиції, в гіршому - у вигнанні. Труханов - жертва антирейтингових київських політиків. На тлі цієї боротьби він виграє. Виграє в очах своїх виборців", - зазначив Руслан Бортник.

Він наголосив, що, здійснюючи тиск на мерів, а першим під жорна потрапив мер Львова Андрій Садовий (але у нього була реальна соціальна проблема - сміття, з Трухановим влада прорахувалася, оскільки звинувачення дуже сумнівні), влада провокує градоначальників об'єднуватися в боротьбі проти центру. І тут ми спостерігаємо вже боротьбу центральної влади з регіональними елітами. А це, на думку Руслана Бортника, - політичний вирок нинішній владі. "Якщо вони будуть об'єднуватися, навіть якщо станеться формальне об'єднання євро опозиції в особі "Батківщини" з оппоблоком, провладні сили не зможуть виграти вибори. Маркером наявності такого об'єднання стане неможливість використання адміністративного ресурсу.

Експерт зазначив, що "справа Труханова" - електоральна, тягнутися вона буде до виборів.

А ось якщо ж вдасться владі відсторонити мера від займаної посади, нічого хорошого для Одеси і жителів міста це не принесе. Це тільки спровокує новий конфлікт у місті, впевнений Руслан Бортник.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Трухановим - електоральна справа - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути