середа, 08 серпня 2018 08:13

Суд арештував майно Новинського на 4,5 млрд грн

Суд арештував майно Новинського на 4,5 млрд грн
4 роки тому суд арештував майно олігарха Вадима Новинського на користь Нацбанку. Фото: Цензор.НЕТ

4 роки тому, 8 серпня 2014 року, Печерський районний суд заарештував майно нардепа Вадима Новинського на суму 4, 466 млрд грн. Гроші арештували за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо банку "Форум" як забезпечувальний захід.

На користь Нацбанку арештували $ 50 млн кіпрської фірми Yernamio Consulting Ltd Вадима Новинського, яка володіє 98,68% акціями "Форуму".

16 червня 2014 року Нацбанк вирішив ліквідувати "Форум" через неплатоспроможність. У 2013 збитки банку склали 976,146 млн грн.

Для того, щоб зберегти банк Новинський перевів на рахунки НБУ $50 млн та обіцяв перевести ще $60 млн, однак не зміг надати гарантії Нацбанку, що зробить це. Нацбанк обіцяних коштів не отримав.

23 січня 2015-го Вищий адмінстративний суд задовольнив касаційну скаргу компанії Yernamio Consulting LTD про скасування рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про ліквідацію банку "Форум". В НБУ оскаржують це рішення. Однак зупинити процес ліквідування "Форуму" вирок не зміг.

За словами Новинського, у Фонду не було бажання рятувати його банк.

"У фонді не було ніякого бажання рятувати банк. Дирекція Фонду та особисто її керівник Василь Пасічник відволікали вкладників обговоренням перспектив приєднання "Форуму" до одного з держбанків, потім переконали вашу Ініціативну групу, що банк краще ліквідувати, а активи передати Альфа-Банку. Він нібито готовий взяти великий портфель активів, що дозволить задовольнити інтереси вкладників з депозитами, розмір яких перевищує 200 тис. грн. Від керівництва Фонду звучали дивні заяви про те, що обсяг коштів, закріплений раніше підписаним протоколом, для порятунку банку не вистачало. Навіщо було тоді ставити під документом свій підпис? По суті, ні юридичні особи, ні власники вкладів понад 200 тис. не мають на даний момент перспектив повернути свої гроші".

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжує виплачувати компенсації постраждалим. 11 червня 2018-го продовжив ліквідацію банку на один рік до 14 червня 2019 року.

Народний депутат Вадим Новинський приєднався до Партії регіонів 5 вересня 2013-го. Новинського вибрали від округу у Сімферополі. 27 листопада 2014 року пройшов у парламент із "Опозиційним блоком". Олігарха також пов'язують із лідером "Радикальної партії" Олегом Ляшком. Нещодавно радикал продав майно на 16 млн грн та квартиру екс-нардепу Партії регіонів та близькій людині до холдингу олігархів Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Крім економічних справ, генпрокуратура підозрює нардепа в тому, що він спільно з колишніми президентом Віктором Януковичем, міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та начальником управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Валерієм Коряком організували викрадення архієпископа Олександра Драбинка. На той час він був особистим помічником екс-митрополита Української православної церкви Московського патріархату Володимира.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній "регіонал" розповів про родину в Росії і молитви за Кирила

Нардепа підозрюють у незаконному позбавленні волі або викраденні людини та перевищенні влади або службових повноважень. Сам Новинський вважає, що справа проти нього сфабрикована і має політичний підтекст.

8 грудня 2016 року Верховна Рада проголосувала за зняття недоторканності з Новинського. Подання генпрокуратура Юрія Луценка підтримали 228 нардепів.

Справу досі розслідують у Генпрокуратурі. У березні 2018-го Луценко пообіцяв, що провадження стосовно Вадима Новинського передадуть до суду цього року.

У кінці липня з'явилась інформація, що Генеральна прокуратура перевіряє законність надання українського громадянства народному депутату Вадиму Новинському. Клопотання прокурори подали у справі про незаконне позбавлення волі архієпископа Олександра Драбинка.

Екс-президент Янукович надав тоді російському бізнесмену Вадиму Новинському громадянство України в травні 2012 року. Указ видали з формулюванням за видатні заслуги перед Україною.

В кінці липня Новинського внесли в базу "Миротворця".

Зараз ви читаєте новину «Суд арештував майно Новинського на 4,5 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути