вівторок, 10 січня 2023 12:20

Створення регіональних збройних формувань: навіщо Москва цьому сприяє

Створення регіональних збройних формувань: навіщо Москва цьому сприяє
До кінця 2022 року в Росії з'явилося близько 60 регіональних батальйонів. Фото: EastNews

У різних регіонах Росії місцева влада відкрито створює власні збройні формування під різними "патріотичними" приводами. Неозброєним оком видно, що їхні справжні наміри полягають у тому, щоб керівники регіонів, які матимуть власні збройні сили, залишилися при владі (вже на нових посадах), коли почнеться розвал Росії. Про це пише журналіст Денис Стаджи.

У грудні в Росії заявили про намір створити регіональні Центри підготовки бійців. При цьому така ініціатива належить Юрію Трутнєву, віцепрем'єру, повноважному представнику президента в Далекосхідному федеральному окрузі, а також Сергію Кирієнку, першому заступнику керівника адміністрації Володимира Путіна. Центри мають створюватися з допомогою Данила Мартинова, який є одним із засновників Російського університету спецназу в Гудермесі, а ще – колишнім охоронцем Кадирова. Деякі інші наближені до російського диктатора олігархи таку ідею цілком підтримують.

Фактично такі центри будуть підконтрольними місцевій владі. У Росії вже розуміють, що місцева влада хоче мати силу на випадок програшу Кремля у війні з Україною і подальшого розпаду країни-агресорки. З досвіду Радянського Союзу найсильніші позиції матимуть власники економічних і силових важелів.

Водночас слід розуміти, що в грудні запропонували створити саме центри вишколу військових кадрів, а ось мати власні армії дозволили ще раніше – наприкінці весни. Тоді були створені численні так звані іменні добровольчі батальйони. Деякі області мають навіть декілька.

У липні 2022 року в Москві зажадали "від кожного суб'єкта федерації по батальйону" для війни з Україною. Тож у всіх 85 регіонах, включаючи анексовані Росією Крим та Севастополь, повинні знайти "добровольців" для батальйонів, які мають підписувати короткострокові контракти з Міноборони РФ.

До кінця 2022-го в Росії з'явилося приблизно 60 регіональних батальйонів, чисельність кожного складає 400-500 добровольців чи мобілізованих. Ймовірно, що Москва намагається наперед спланувати, на кого перекласти відповідальність за "непопулярні кроки".

Звісно, що кремлівський режим не вірить, що військові цих батальйонів не загинуть у війні. Однак ті нечисельні особи, які таки повернуться додому, матимуть зрушену психіку, невраховану зброю і будуть безробітні. Саме вони стануть "ідеальним матеріалом" для вербування кримінальними лідерами та власниками тих самих "регіональних армій", які Москва майже не контролює. Схожу думку транслює навіть полковник Віктор Алксніс, який мислить по-імперськи.

"Я на своєму гіркому досвіді спостерігав за розвалом Радянського Союзу та Радянської армії. За аналогією можу сказати, що ці батальйони – це кістяк майбутніх національних армій, які розгортатимуться на території Росії. … Наразі створення цих територіальних батальйонів дає ґрунт для того, щоб з'явилися люди, які мають бойовий досвід, що брали участь у бойових діях. Вони повернуться додому і, не дай боже, їх залучать, запропонують їм добрі посади", – розповів полковник.

З останніх новин: прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін доручив створити 16 військових навчальних центрів при федеральних університетах. Географія розташування всіх цих закладів дивним чином збігається з картою розпаду РФ, яку нещодавно помітили у голови української розвідки Буданова.

Незрозумілим залишається лише те, що сама Москва ініціює "силову регіоналізацію". Можна тільки припустити, що вже й у Кремлі зрозуміли, що війна буде програна, а отже потрібно швидко шукати собі регіони, де можна буде стати новими "царями".

Матеріал підготовлено за аналізом Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Зараз ви читаєте новину «Створення регіональних збройних формувань: навіщо Москва цьому сприяє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути