Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2024 22:00

Пристрасті довкола Єрмака. Чи буде керівник президентської канцелярії прем'єром?
5

Поки на фронті йдуть запеклі бої, а у тилу затихла перша буря відставок і призначень, влада продовжує крутити свій кадровий треш.

Дехто повернувся з місць, куди їх останнім часом посилали по багато разів на день, на інші, стабільніші, але з незрозумілими перспективами. У декого зник невроз, страх бути приниженим чи будь-якої миті пійманим за рукав. Зате тепер у президентському офісі готують ще теплішу ванну. Тепер з дорогою піною. Утім, креативних ідей та вдалих управлінських рішень для людей більше не стало, бо одноманітність схем нікуди не поділась.

Адже сили президент Володимир Зеленський продовжує черпати у все ще високому рейтингу і своїй команді.

Автор: фото Андрія Єрмака у Telegram
 

Отже, посадова перетасовка більшою мірою виглядає як вдосконалення емоційного комфорту для Зеленського, а не виживання або переосмислення ролі та відповідальності.

Водночас, у цій кадровій круговерті суспільство особливо уважно слідкує за рухами на роздоріжжі, що почало окреслюватись декілька місяців назад і стосується воно подальшого статусу глави Офісу президента - Андрія Єрмака.

Чи можливе перетікання влади?

Гадалося, що апогей політжиття Єрмака за Божим промислом співпав із головуванням у Офісі Зеленського, але немає меж досконалості.

Справа в тому, що Андрію Борисовичу, головній тіні Володимира Зеленського на всіх статусних зібраннях і взагалі, вже декілька місяців пророчать крісло прем'єр-міністра.

Здавалося б, для чого це Андрію Єрмаку? Уряд і так під ним.

Автор: фото Андрія Єрмака у Telegram
 

І внутрішня, і зовнішня політика із березня 2020-го формується на Банковій безпосередньо главою ОП. І, скажімо, міністр закордонних справ Кулеба лише виконує поставлені перед ним завдання.

Щоправда, тривалий час кісткою в горлі голови Офісу президента був багатолітній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак його успішно "відставили". До речі, після цього він не стримував себе у випадах на адресу Єрмака, але вони так швидко розчинились у просторі, що ніхто вже й не згадає тих докорів.

Тож, чи царська це справа - Єрмаку бути прем'єр-міністром? Ним формально може бути й чинний віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Адже міністри все одно "бігатимуть" на консультації до Офісу президента, тобто до Єрмака.

Однак, якщо справа стосуватиметься дуже відповідальних, дороговартісних урядових задач, тоді, звісно, керувати процесами треба особисто.

Ймовірно, мова йде про засвоєння чималої суми коштів допомоги. А тому зайвих вух, рук, рухів і шуму не повинно бути.

Водночас, заміна Шмигаля на Єрмака може означати про певні задачі й домовленості з міжнародними партнерами. Ймовірно, мова йде про освоєння чималої суми коштів допомоги. А тому зайвих вух, рук, рухів і шуму не повинно бути. "Якщо Зеленський наважиться до 30 травня призначити на місце прем'єра голову свого офісу Єрмака та замінити посла у США Оксану Маркарову, то це стане свідченням, що Офіс претендує на всю допомогу від союзників", - вважає політолог Віктор Небоженко.

За словами експерта, йдеться про чималі гроші - по 60 млрд доларів від американців та членів Європейського Союзу.

"Американці, навчені гірким досвідом, не поспішають вкинути в Україну величезні фінансові суми без свого контролю. Так само роблять європейці. Їм не подобається, що величезні гроші можуть потрапити до рук анонімної купки близьких друзів Офісу", - зазначив політолог.

Як вважає Небоженко, у разі переходу глави ОП до Кабміну, може відбутися несподівана концентрація оперативно-тактичних інтересів Єрмака та Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, за "озброєного нейтралітету" голови ГУР Кирила Буданова, що може призвести до "перетікання" реальної влади в країні, під час війни, з Офісу в Кабмін.

"А Зеленський в Офісі може залишитися лише зі своєю патронажною службою, що розрослася, іміджмейкерами і міфічною партією "Слуг народу", - вважає політолог. - У цьому випадку Заходу доведеться мати справу з двома осередками влади, що різко послабить прогнозування політичної ситуації та перспектив України".

у президента Зеленського немає вирішення найгостріших проблем України, але є гостре бажання залишитися при владі

Виходить, що Зеленському треба буде ретельно зважувати, що для нього важливіше - майбутнє України чи своє політичне майбутнє.

"Зараз, ймовірно, у президента Зеленського немає вирішення найгостріших проблем України, але є гостре бажання залишитися при владі ще на невизначений термін. При цьому, що його популярність і репутація як перспективного, щасливого і демократичного президента України згасає - немає перемог на фронті, немає політичної стратегії, влада деградує та корумпується, а термін його правління швидко спливає", - резюмував політолог.

Ми ж вбачаємо, що загальна політична ситуація у країні ускладнюється ще й тим, що у Зеленського багато обережних, прихованих ворогів, але мало реальних суперників на політичному полі. Тільки в серйозній політичній боротьбі він міг би викристалізовуватись у самостійного політика. І можливо тоді в нього була б власна стратегія вирішення головної нашої проблеми - виходу із війни. Не те, що скажуть одні, якими обіцянками нагодують інші, а власний план дій збереження української державності. І він полягає далеко не в тому, щоб тупцюватись на місці в такій, як зараз позиційності та гнати на фронт всіх до решти хлопців і дівчат репродуктивного віку.

Є ще одна версія, можливо, такого й не було б, якби це не було б виконанням чийогось злостивого, хижого плану щодо України.

А в разі переходу Єрмака з ОП в Кабмін, виникає ще одне важливе питання: з яким результатом і за чию команду він гратиме на урядовому полі, зважаючи на його ідеологічно - світоглядний бекграунд.

Усюдисущий бізнес російських спецслужб

Отже, глава ОП Андрій Єрмак, котрому пророчать крісло прем'єр - міністра, сприймається суспільством не однозначно. З одного боку йому "шиють" зв'язки з кремлем як сімейну справу, що дісталась у спадок.

З іншого, близькі до Банкової політтехнологи намагаються перефокусувати погляд суспільства, характеризуючи Андрія Єрмака як багатозадачного та демонізованого персонажа.

Андрій Єрмак навчений манерам і маневрам

Не секрет, що Єрмак народився в сім'ї, пов'язаній з російською розвідувальною спільнотою.

На початку політичної кар'єри він був помічником депутата - "тітушковода" Партії регіонів Ельбруса Тадеєва. А з приходом до влади Зеленського, Єрмак почав прибирати до рук дедалі більше влади та, як заявляють чимало розслідувачів біографії та нинішньої діяльності головного канцлера Зеленського, "лобіювати російські інтереси й капітуляцію".

Ми ж переконались, що Єрмак навчений манерам і маневрам.

І якщо для повноти картини порівнювати його з попереднім главою ОП Андрієм Богданом, то останній показав себе нетерпимим до будь-якого прояву корупції, до якого він не має відношення, тоді як Єрмак - дуже комерційний персонаж, який розуміється в розподілі часток.

Не дивно, із такою школою!

Свого часу батько глави ОП Борис Єрмак служив у головному розвідувальному управлінні СРСР. Наприкінці 80-х він проходив службу в Афганістані та Іраку. У процесі служби тісно подружився із колегою з ГРУ Рахамімом Емануїловим. Через нього Єрмак і ущільнив зв'язки з російськими спецслужбами.

З 1999 року батько й син Єрмаки стали офіційними бізнес-партнерами Емануїлова через компанію "Інтер-Пром фінанс", що займається комерційним консультуванням.

Такий вид діяльності - це найелементарніше прикриття агентурної роботи в практиці спецслужб. Зовні все нібито прозоро й законно. Але насправді під виглядом оплати праці за консультації однієї компанії іншій можна легко переправляти великі суми від джерела фінансування безпосередньо агенту.

Аналогічну роль виконують і фонди. Їх ще використовують для вербування нових агентів, підкупу чиновників і розвитку мережі в інших країнах.

Тож Емануїлов - ключова ланка зв'язку Єрмаків з Росією. Він належить до закритого клану, так званих, "гірських євреїв", що перебуває під особистим кураторством Путіна. Серед інших близьких контактів Емануїлова є Ільхамер Ахімов - однокурсник і близький друг Путіна.

У 2008 році Емануїлов заснував фонд "Взаємодія цивілізацій", який нібито займається гуманітарними проєктами на міжнародному рівні. Насправді ж він став ще одним зручним інструментом для прикриття агентурної діяльності та просування у світі кремлівських наративів.

Однак, як стверджує Андрій Єрмак, востаннє він спілкувався з Рахамімом Емануїловим близько десяти років тому. Нібито лише тоді вітав його по телефону з днем народження і більше - ні разу.

Але якщо пригадати, що Єрмак за день до відставки свого попередника Богдана заявляв про відсутність конфлікту між ними, то повірити в будь-що ним висловлене - це легковажно. Про цю разючу легкість у публічно висловлюваній неправді варто завжди пам'ятати.

Старт політики в "нульових"

У 1997 році юрист за фахом Єрмак заснував міжнародну правничу компанію. Вона не один рік співпрацювала з телеканалом Інтер. Саме завдяки цьому Андрій Єрмак зав'язав тісні контакти із Володимиром Зеленським, коли той у 2010 - 2011 роках був генеральним продюсером телеканалу.

Власниками Інтера в той час були Хорошковський та Фірташ. У політику майбутній "сірий кардинал" Зе-влади потрапив у нульових. Протягом V, VI та VII скликань ВР він працював помічником депутата Ельбруса Тадеєва, котрий представляв Партію регіонів.

Нагадаємо, що під час Революції гідності Тадеєв організовував групи тітушок для побиття активістів. Він особисто був присутнім під час сутичок у столиці на вулиці Лютеранській.

Як заявляв Андрій Єрмак, його з Тадеєвим окрім співпраці поєднує і дружба.

Потім Єрмак почав займатись шоу-бізнесом у якості продюсера, аж до переходу Зеленського до влади. І в травні 2019 року він став помічником новообраного президента.

Андрій Єрмак тінню супроводжує президента на всі важливі міжнародні зустрічі.

От і в Оман Зеленський не ризикнув полетіти без Єрмака.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, там вони могли зустрічатися із представниками російської влади. В описах звучало ім'я секретаря російського Радбезу Миколи Патрушева.

Розслідувачі того візиту зазначали, що Зеленський вилетів з Оману тим же літаком, яким у країну прибув Патрушев. А також під час візиту тривав переліт туди й назад літака кума Путіна - Медведчука. Про що Зеленський і Єрмак говорили із представниками російської влади, котрі займаються питаннями безпеки? Ми можемо лише здогадуватись.

Єрмак систематично втручається у міжнародні процеси, до яких взагалі він, відповідно до свого статусу, не має жодного відношення.

Автор: фото Андрія Єрмака у Telegram
  Зустріч Андрія Єрмака з представниками Комісії з питань Національної оборонної стратегії США
Зустріч Андрія Єрмака з представниками Комісії з питань Національної оборонної стратегії США

Точиться чимало розмов, що за кулісами міжнародних перемовин Росія активно готує нам умови так званого миру. Підозрюємо, що не без участі Єрмака.

Токсикоз від Єрмака

Правду кажучи, ім'я Єрмака вже набило оскомину. І все усім про нього зрозуміло, лише Зеленський нічого не бачить. Чи не хоче бачити?

А між тим Єрмак вибудовує тоталітарну систему за типом Росії. Диктатура в державі вже сформована. "Свобода слова" - просто словосполучення, придворна журналістика - присідає навпочіпки, ставлячи президенту компліментарні запитання.

Парламентаризм загнаний під плінтус. Виконавча гілка влади повністю формується Єрмаком. Він переміг усіх: Андрія Богдана, Кирила Тимошенка і ко. І хоча Єрмак усього лиш канцлер офісу президента, він керує зовнішньою і внутрішньою політикою.

Свого часу ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука звертав увагу на проросійські погляди, зв'язки з Російською Федерацією, та небезпечні стосунки з віце-прем'єром РФ, а нині ще й заступником голови адміністрації президента Путіна Дмитром Козаком.

"Я не можу назвати позитивом призначення на посаду глави Офісу президента України проросійськи налаштовану людину, - заявляв Георгій Тука. - Я мав кілька розмов з людьми, які зараз працюють на найвищих посадах у нашій державі, співпрацюючи в тому числі з президентом Зеленським і Андрієм Єрмаком. Жоден із моїх співбесідників не зміг відповісти на запитання, чи є Єрмак сам по собі проросійською людиною, а чи реальним агентом впливу. Та всі беззастережно зазначили, що своєю діяльністю Андрій Єрмак рухає нашу країну в проросійському напрямку. Чи розуміє він це, чи усвідомлює? Ніхто з моїх співбесідників не зміг дати відповідь, але факт залишається фактом. Саме в проросійськості, чи радше малоросійськості Єрмака, я і бачу головну загрозу".

Важливо також і те, що після того, як Єрмак обійняв державну посаду, ставши публічною персоною, чимало журналістів плекали надію, що йому врешті-решт доведеться дати відповідь на запитання: що він та Зеленський робили в Омані?

Як бачимо туман Оману лише густішає. А монотеїзм, що ним оточив себе президент Володимир Зеленський не залишає місця ні для відповідальності за нас, ні для турботи про нас, ні для милосердя до нас.

Зараз ви читаєте новину «Пристрасті довкола Єрмака. Чи буде керівник президентської канцелярії прем'єром?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути