Ексклюзиви
понеділок, 20 травня 2019 20:55

Країна мрії: як пройшла інавгурація президента Зеленського
14

Сьогодні Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Хто прийшов його привітати, що хотіли українці побажати главі держави і які надії на нього покладають розповіли Gazeta.ua.
Біля 9:00 на площі перед Верховною Радою збираються люди. Урядовий квартал перекритий. Пройти до будівлі парламенту можна за запрошенням, спеціальною перепусткою, а журналістам - за акредитацією. На кількох входах стоять рамки металошукача. Охорона перевіряє речі всіх, хто проходить. За годину має розпочатися інавгурація.

20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Привітати його на інавгурації прийшло кілька тисяч людей
Фото: Сергій Старостенко
20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Привітати його на інавгурації прийшло кілька тисяч людей
20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Привітати його на інавгурації прийшло кілька тисяч людей
20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Привітати його на інавгурації прийшло кілька тисяч людей
20 травня Володимир Зеленський офіційно став президентом України. Привітати його на інавгурації прийшло кілька тисяч людей

"Квитків не було, але мені вдалося дістатися. Вирішив бути тут тільки почув про дату інавгурації, - каже священик Тимофій Марушкай. Приїхав з Кривого Рогу. Тримає табличку з написом "Мир наша пісня". Привіз кипарисову палицю. Охорона не пропустила з нею. На скуфії - шапка священика - має значок "Зе команда". - Я приїхав у Кривий Ріг у 1990-му році під час будівництва собору. Сам із Закарпаття. З того часу служу там. Народ має контролювати владу. Треба покарати казнокрадів. Дати 10 днів і хай тікають на острови - всі шакали хай їдуть - і Порошенко і всі депутати. Тоді не треба буде стільки поліції. Шевченко писав, що у безводній пустелі розквітне зелений кипарис. Це про наші часи. Води вистачає в країні. А це мова про душі. Настав цей час".

Мир - головне завдання для президента. Не хочу, щоб діти й онуки йшли зі зброєю на фронт

Людей збирається більше. Стараються стати ближче до паркану, який відмежовує їх від центральної частини площі.
"Ми прийшли підтримати президента. Сьогодні історична подія в країні. Можна сказати, що свято. Віра така. Наші сподівання почули, - говорить киянка 60-річна Наталя Голубцова. Тримає фотоапарат "Нікон". - Мир - головне завдання для президента. Не хочу, щоб діти й онуки йшли зі зброєю на фронт. Також маємо навчитися слухати один одного. Щоб не було так: ти не зі мною значить ти про мене. Також нам треба, щоб запрацював бізнес. Щоб діти, світлі голови не їхали на заробітки. У Європі вже прирівнюють нас до голодуючих. Я розумію, що не все залежить від президента. Але це початок. У нас останні роки була стояча вода у владі. Люди вже казали "брешеш, як депутат." Це сором.
"У нас майже всі за Володимира голосували, - каже 77-річна Христина Герасимів. Приїхала з міста Бережани Тернопільскої області. - Минулі вибори підтримували Порошенка. Чекали, щоб краще було. А так не сталося. Якби була можливість сказати щось Володі, сказала б що він все робить правильно".


За огорожею 50-річний Анатолій Вінгородський, колишній командир батальйону "Донбас":
"Маю надію, що у нас хоч зараз все вийде. Що ця країна почне жити по закону. Хочу, щоб крадії, які мародерили, особливо останні п'ять років, сіли у в'язницю. А воїни, патріоти, яких Порошенко і компанія засунули за грати, вийшли на свободу. Бо неправильно судити воїнів під час війни по законах мирного часу".
24-річний Руслан Лабзан приїхав зі своєю дівчиною Юлією Свєчіною, 24 роки, з Харкова. Прямують через Київ у Відень.
"Голосовал за Зеленського у двух турах. Хотелось кого-то нового в политике, - каже Руслан. - Раніше читав програми, шукав деталі. А в нього програма була інакша. І мене це найбільше підкупило. За п'ять років найбільші досягнення, крім безвізу, у нас сильніша армія стала, ми не віддали більше територій, а дещо й повернули. Але це треба продовжувати".

Не треба проводити паралелі з фільмом


В окрему зону для гостей на площі проводять запрошених. Туди йдуть актори студії "Квартал 95". дехто зупиняється поговорити із журналістами, роблять селфі із людьми.

"Мандраж какой то есть. Особо не волнуюсь. Наконец сегодня все начнется. Все старое закончится. Знаете как на Новый год, когда пожелания говорим - старого достаточно, новое вперед. У старой власти агония", - каже актор 29-річний Руслан Ханумак.
Також підходять Євген Кошовий і Юрій Корявченков. Коротко відповідають на питання.
"Я не піду в політику. Не треба проводити паралелі з фільмом", - говорить Кошовий.

О 9:57 на площу виходить Володимир Зеленський.
Всі кричать: "Зеленський! Ура! Вітаємо!". Аплодують і роблять фото. Він вітається з усіма. Червоною доріжкою проходить у Верховну Раду.
Там уже чекають попередні глави держави Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко, мер Києва Віталій Кличко. З іноземних гостей президенти Грузії, Естонії, Латвії, Литви і Угорщини. Також представники США, Канади, Франції, Польщі, Туреччини, Молдови, Азербайджану, Білорусі, Румунії, Словаччини, Болгарії. У сесійній залі зібралися народні депутати. Прибули також прем'єр-міністр Володимир Гройсман з членами уряду. Поруч нього сидить екс-прем'єр Арсеній Яценюк.
Батьки Зеленського Римма Володимирівна та Олександр Семенович сидять у ложі для почесних гостей. Дружина президента Олена також тут.
Володимир Олександрович складає присягу на Пересопницькому Євангелії та Конституції України. Отримує штандарт, знак, гербову печатку, булаву і посвідчення президента України.

"Після моєї перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: "Папа, по телевізору кажуть, що "Зеленський – президент". Виходить, що я теж президент?" І тоді це прозвучало як жарт, але згодом я зрозумів, що насправді це істина. Тому що кожен з нас президент", - каже з трибуни Верховної Ради 41-річний Володимир Зеленський. Люди на площі аплодують. Оголошує про розпуск Верховної Ради. Закликає уряд піти у відставку. Виступає 18 хв. Двічі переходить на російську мову. Коли показують на екрані Петра Порошенка на площі кричать "Ганьба!".

"Ми збудуємо країну інших можливостей, - продовжує Зеленський. - Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які будуть служити народу. І я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень. Бо президент – не ікона, не ідол, президент – це не портрет. Протягом свого життя я намагався робити все, щоб українці усміхалися. Це була моя місія. Тепер робитиму все, щоб українці принаймні більше не плакали".


Після виступу йде приймати командування Збройними силами України.
"Работаю в Киеве с Майдана. Думала приеду на два месяца и осталась, - журналістка 32 -річна Аїда Хамеджанова з Казахстану робить стрім. - Люди говорять що думають і на українській і на російській і на англійській. Дуже освічений народ. Казахи активно читають новини про вас, коментують. Часто пишуть: "Україна, я з тобою. Казахський варіант Зеленського у нас, на жаль, ніколи не буде".
Біля 11:00 всі розходяться. Багато залишається у Маріїнському парку. Раз-по-раз чути, що обговорюють політику.
"Я залишаюся працювати, - каже в.о. міністра охорони здоров'я 56-річна Уляна Супрун. - Ми не прийшли за крісло. Ми прийшли робити зміни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всі роз'їдуться лавки ставити в округах" - мажоритарник про рішення Зеленського розпустити Раду

"Я трохи в шоці і колеги теж, - говорить про розпуск позафракційний нардеп 31-річний Володимир Парасюк. - Але нормально. Відчуття легкості. Свобідна людина, вийшов, піджак кинув. Є ще робота, два місяці, виборче законодавство треба змінити. Якщо ні, тоді Верховна Рада не дуже якісно оновиться. Не відкидаю, що переоберемо Верховну Раду і потім її ще раз розпустять".

Зараз ви читаєте новину «Країна мрії: як пройшла інавгурація президента Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути