пʼятниця, 15 вересня 2017 18:26

Стимулююче тарифоутворення дозволить підвищити якість комунальних послуг - Вовк

Стимулююче тарифоутворення дозволить підвищити якість комунальних послуг - Вовк

Впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи) не тільки для підприємств теплокомуненерго, а й для інших компаній, що надають комунальні послуги, дозволить підвищити інвестиційну привабливість таких компаній і якість їхніх послуг.

Про це в ході засідання Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики і комунальних послуг, в четвер заявив її глава Дмитро Вовк.

На засіданні Комісія прийняла низку рішень, які дозволяють впровадити стимулююче тарифоутворення для постачальників комунальних послуг. Звертаючись до присутніх керівників таких підприємств, Вовк закликав їх готуватися до проведення 2018-го року громадських слухань щодо тарифів, розрахованих на основі нових формул замість існуючої формули "витрати плюс".

"Перехід до стимулюючого тарифоутворення неминучий, оскільки він дозволить залучати інвестиції, а це значить, що буде менше навантаження на споживача. Воно дозволить нарешті оцінити ефективність кожного з вас, тому що якщо ви будете економити кошти щодо запланованого рівня, це буде додатковий дохід ваших комунальних підприємств, приватних підприємств, які ви очолюєте", - зазначив глава НКРЕКУ.

"Це можливість залучати інвестиції без істотного навантаження на споживачів. Це дає вам можливість показати свою ефективність. І фіксація довгострокових тарифів. Упевнений, що багато хто з вас в цьому зацікавлені", - додав він.

За словами Вовка, споживачів у першу чергу цікавлять постійні і якісні послуги, які за старою системою "витрати плюс" надавати неможливо. "Тому комісія повністю завершила регулювання регуляторної бази. І тільки з вашою персональною участю ми зможемо змінити ситуацію. Коли в ході відкритих слухань споживачам роз'яснять, в чому для них полягають переваги такої системи тарифоутворення", - зазначив глава Нацкомісії.

Про те, що стимулюючий тарифоутворення дозволить комунальним компаніям вийти на рівень беззбитковості, в ході засідання комісії говорив також заступник глави Мінрегіонбуду Едуард Кругляк.

"Буде експеримент, можливо у перших п'яти-шести містах. Це якщо офіційно, то Мінрегіон підтримує, такий серйозний крок для того, щоб наші підприємства могли нормально стабільно працювати. Щоб ми протягом найближчого часу вже не чули того, що у нас амортизовані 80 відсотків мереж та іншого. Це дозволить керівникові підприємства займатися комплексною програмою з енергоефективності, включаючи її заміну мереж і установку енергоефективного обладнання", - зазначив заступник міністра.

Раніше в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" профільний віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив про підтримку RAB-тарифів на рівні уряду. Відповідаючи на запитання журналіста про напрацювання НКРЕКУ щодо стимулюючого (RAB) регулювання і абонентської плати за розподіл газу, чиновник підкреслив, що "будь-яка реформа повинна бути з людським обличчям".

"Самі підходи, філософія і в RAB, і в двоставковому тарифі на газ урядом підтримуються - це крок вперед", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше експерти неодноразово підкреслювали, що RAB-регулювання тарифів для обленерго ніяк не пов'язане з кінцевим тарифом на електроенергію для населення. Зокрема, за словами екс-члена НКРЕКУ Володимира Євдокимова, тарифи для населення встановлюються НКРЕКУ, і вони не пов'язані з механізмами RAB-регулювання.

Зараз ви читаєте новину «Стимулююче тарифоутворення дозволить підвищити якість комунальних послуг - Вовк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути