субота, 06 травня 2023 04:18

Спецтема: Війна Росії проти України

США хочуть співпрацювати з Китаєм, щоби швидше закінчити війну в Україні – WP

США хочуть співпрацювати з Китаєм, щоби швидше закінчити війну в Україні – WP
США планують співпрацювати з Китаєм. Фото: Укрінформ

Адміністрація Джо Байдена, схоже, зважує, чи варто співпрацювати з Китаєм для пошуку врегулювання війни в Україні. Україна хоче, щоб Китай відіграв роль посередника.

Передумовою для будь-яких таких дипломатичних зусиль будуть українські перемоги на полі бою, які можуть поставити Київ у сильнішу позицію на переговорах, в статті для Washington Post пише американський журналіст і письменник Девід Ігнатіус.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що розмова Сі Цзіньпіна і Володимира Зеленського – це "позитивний момент, оскільки життєво важливо, щоб Китай та інші країни, які прагнуть просувати мир, почули жертву, а не тільки агресора".

Росія незадоволена посередницькими зусиллями Китаю. Про це журналісту розповіли кілька американських чиновників. Але Москва, підпорядкована Пекіну економічно і військово, не може протистояти бажанням Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай здивував новою заявою щодо агресії РФ в Україні

"В принципі, країни, особливо ті, які мають значний вплив, такі як Китай, якщо вони готові відігравати позитивну роль у спробах встановити мир, це було б добре. Але все починається з того, що Владімір Путін має прийняти це фундаментальне рішення. Ми цього ще не бачили", - сказав Блінкен.

Представники адміністрації все ще обговорюють можливість того, що паралельні американо-китайські мирні зусилля закріплять ширшу роль Китаю в Європі. І це в той час, коли США намагаються переконати європейських союзників не укладати "солодкі" угоди з Пекіном.

"Але коли навіть Зеленський, виживання якого залежить від військової допомоги США, вітає контакти з Сі Цзіньпіном, виключити Китай з процесу може бути нереально", - йдеться в статті.

Краща стратегія, до якої, схоже, схиляється адміністрація, полягає у визнанні ролі Пекіна, але наполяганні на тому, що він повинен діяти відповідально, щоб до нього ставилися як до великої держави. Китай міг би почати із заохочення справедливого миру в Україні.

Президент Володимир Зеленський минулого тижня провів першу розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Пізніше український президент розповів, що вони обговорили, як досягти "справедливого і стійкого миру" без територіальних компромісів з боку України. Китайська сторона за підсумками розмови лідерів наголосила, що "всі сторони повинні скористатися можливістю створити сприятливі умови для політичного врегулювання кризи".

Зараз ви читаєте новину «США хочуть співпрацювати з Китаєм, щоби швидше закінчити війну в Україні – WP». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути