вівторок, 24 квітня 2012 13:10

"Список "Батьківщини" і "Фронту змін" може очолити Луценко"

"Список "Батьківщини" і "Фронту змін" може очолити Луценко"
Сергій Таран. Фото: ua.glavred.info

Ніхто не очікував на об'єднання "Батьківщини" та "Фронту змін".  Це достатньо несподівано для української політики, вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

- Обидві політичні сили мали всі шанси пройти самостійно у парламент.  Це об'єднання було несподіванкою, враховуючи що багато людей в цих політичних силах дуже довго сварилися між собою. Зокрема, деякі з тих людей, хто зараз у списках, привели до влади Януковича. Однак перед цими людьми зараз постане досить серйозне випробування - узгодження списків та кандидатів по мажоритарних округах, який має бути погоджений не лише двома політичними силами, а і між іншими силами. Зокрема, партією "Удар" Кличка та іншими. Це безперечно позитивний процес, але крапку можна ставити лише тоді, коли буде висунутий єдиний кандидат по кожному мажоритарному округу.

Хто буде першим номером об'єднаного списку?

- Першим номером де-факто буде Юлія Тимошенко. Саме для громадян України, для міжнародної спільноти, для розуміння в загалі української політики вона безперечно буде номером один. Але так як юридично це неможливо, то де-юре це може бути або Юрій Луценко, якого найімовірніше не зареєструють, або Яценюк.

Чи зможуть ці дві партії стати однією, як закликає Тимошенко?

- Безперечно після цього об'єднання це стає можливим, хоча про це рано ще говорити. Є нормальний початок, спільна декларація, але про завершальний етап можна бути говорити лише після узгодження єдиних кандидатів по мажоритарних округах. Якщо це буде зроблено, то можна сказати, що переговорити пройшли успішно і можна створити єдину організацію.

Чому Кличко не приєднався до них? Це негатив для "Батьківщини" та "Фронту змін"?

- Це просто математика і розрахунки. В них різні виборці. Тимошенко і Яценюка асоціюють з політиками помаранчевого табору. З тими, хто вже давно в політиці, це відомі люди. І за них голосують як раз люди, які стояли на Майдані, які не байдужі до України, які дуже активні. У Кличка виборці інші. Вони, мабуть, близькі з першими. Бо і ті, і ті виступають за євроінтеграцію та демократизацію. Але за Кличка будуть голосувати дуже багато розчарованих людей, які або проти всіх, або шукають нові політичні сили. Тому об'єднання Кличка з Яценюком та Тимошенко навряд чи приведе до сумарного збільшення відсотків. Будуть такі люди, які ніколи не голосуватимуть за Тимошенко, а за Кличка проголосують. Якщо, наприклад, Кличко увійде до об'єднання, вони просто позбудуться цих голосів.

Чи зможе Тимошенко впливати на формування виборчого списку, як це обіцяє Олександр Турчинов?

- Звичайно. Вона і зараз впливає. Турчинов же не може обіцяти на 5 кілограмів вона впливає, чи на два. Впевнений, коли виборчий список буде оприлюднений, попередньо він буде узгоджений з Тимошенко. Річ в тім, коли її саджали до тюрми, думали, що вона взагалі не буде брати участь у політиці, але виявляється, що у неї найбільший рейтинг в Україні. Виходить, що вона політик номер один. Дуже важливо буде зробити так, щоб серед кандидатів по мажоритарці не було "тушок". Це, до речі, дуже важко буде при визначенні кандидатів по мажоритарні. Публічно це буде подаватись так, що саме Тимошенко несе за це відповідальність.

Скільки об'єднання партій Тимошенко і Яценюка може набрати на виборах?

- Існує один нюанс, наскільки будуть чесними вибори. Якщо чесними, то у цього об'єднання є всі шанси отримати перше місце. Це матиме велике політичне значення, бо це найбільше політичне об'єднання, лідер якого сидить у в'язниці і має найбільшу підтримку громадян.

Чи побачимо ми в спільному списку нові обличчя?

- Це матиме значення не стільки під час виборчої кампанії, скільки після неї. Як показують опитування, лише десять відсотків громадян знають, хто номер другий у списку політичної партії, і за нього голосують. Громадяни, на жаль, дуже мало звертають увагу на тих , хто у списку. Тому під час виборчої кампанії це не матиме значення, чи є там бізнесмени чи ні. Якщо казати про нові обличчя - це буде перший номер партії. Наприклад, Кличко. Але багато виборців вважають, що це Яценюк, хоча він і не дуже новий.

Поділ списку на 55 і 45 відсотків не розсварить "Батьківщину" і "Фронт змін"? За рахунок кого віддаватимуть місця представникам інших чотирьох партій, які увійшли в це об'єднання - "Реформи і порядок",  "За Україну!", "Народна самооборона" та  "Народний рух"?

- Це все не суттєво. Коли вже лідери заявили про об'єднання, кому і скільки дістанеться відсотків - не матиме значення. Вони вже приречені домовлятися, бо якщо не домовляться - це буде серйозний удар по всіх політичних силах. Який би відсоток там в не стояв, вони точно домовляться.

Зараз ви читаєте новину «"Список "Батьківщини" і "Фронту змін" може очолити Луценко" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути