вівторок, 25 травня 2021 12:50

Сьомий рік декомунізації: у Ткаченка кажуть, що складно демонтувати серп і молот

Сьомий рік декомунізації: у Ткаченка кажуть, що складно демонтувати серп і молот
У міністерстві, яке очолює Ткаченко, кажуть що треба багато грошей на демонтаж. Фото: Reuters

У Міністерстві культури та інформаційної політики немає документації з демонтажу радянського герба на монументі "Батьківщина-мати" у Києві та дозволу на проведення робіт, повідомляє "Радіо Свобода".

"Відомості про погодження науково-проєктної документації з демонтажу герба і надання дозволу на проведення робіт на означеній пам'ятці органом охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації у розпорядженні МКІП відсутні", - повідомили в міністерстві, яке очолює Олександр Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обурив фразою про СРСР

У міністерстві заявили, що демонтаж зображення є технологічно складним процесом, який потребує залучення спеціалізованих монтажних організацій зі спеціальною технікою, значних фінансових витрат і може призвести до порушення цілісності пам'ятника та спотворення його зовнішнього вигляду.

"Питання демонтажу герба, термінів і джерел фінансування на сьогодні перебуває на стадії обговорення", – зауважили в Мінкульті.

Запит журналістів стосувався двох об'єктів – монументу "Батьківщина-мати" і пам'ятника радянському діячу Миколі Щорсу.

Також у міністерстві заявили, що монумент і пам'ятник занесені до реєстру нерухомих пам'яток України, через це на них не поширюється дія закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборони пропаганди їхньої символіки".

"На сьогодні відповідні пакети документів щодо переміщення зазначених пам'яток до МКІП не надходили. При цьому, надання дозволу на переміщення пам'яток національного значення належить до повноважень Кабінету міністрів", – повідомили в Мінкульті.

Минулого року голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович заявляв, що знесення серпа і молота з монументу "Батьківщина-мати" у столиці готові профінансувати меценати.

"Це технічно можливо. Більше того, є меценати, які готові за все заплатити, щоб його зняти", - казав Дробович.

У квітні 2015-го Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію. Забороняється радянська символіка, відкриваються архіви радянських спецслужб.

Зараз ви читаєте новину «Сьомий рік декомунізації: у Ткаченка кажуть, що складно демонтувати серп і молот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути