пʼятниця, 20 липня 2012 10:00

Соломон Флакс вимагає відповіді від народного депутата Зварича

Соломон Флакс вимагає відповіді від народного депутата Зварича
Фото: djc.com.ua

Голова Ради євреїв-ветеранів полковник у відставці Соломон Киселевич Флакс звернувся з відкритим листом до народного депутата України Романа Зварича у зв'язку зі статтею, яку дружина Романа Зварича, Світлана, опублікувала в газеті "Лица". Ця стаття, на думку Соломона Флакса, містить антисемітські висловлювання, і голова Ради євреїв-ветеранів зажадав від українського політика висловити свою позицію з цього питання.

Ми наводимо повний текст відкритого листа, який Соломон Киселевич Флакс направив Роману Зваричу, і разом з шановним Соломоном Киселевичем з нетерпінням чекаємо відповіді депутата, який, ми сподіваємося, у нас також буде можливість опублікувати.

Відкритий лист Роману Зваричу
народному депутату України, колишньому міністру юстиції України

"Шановний (дуже сподіваюся на це) Роман Михайлович!

Я звертаюся до Вас саме у формі відкритого листа, тому що Ви публічна людина, відомий політик, народний депутат, у минулому - навіть міністр юстиції нашої країни, отже, ви один з тих, хто в значній мірі створює образ Української Держави.

Я хочу, щоб Ви відповіли мені також відкрито - чесно і відверто.

Ваша дружина, Світлана Зварич, опублікувала в газеті "Лица" статтю "О лицедее М. Хайкине и деяниях И. Бондаря. Или наоборот". Вона доступна і в мережі інтернет http://www.litsa.com.ua/articles/3595/o-litsedee-m-haykine-i-deyaniyah-i-bondarya-ili-naoborot.htm. У статті йдеться про бізнес-конфлікт? до якого мені байдуже, це питання законів і суду. Але в цій статті Ваша дружина дозволила собі кілька пасажів, не пов'язаних з господарським спором.

На початку статті вона з іронією пише: "Зрозуміло, що Михайло Хайкін, найпочесніший дніпропетровський єврей, не має відношення ні до розкраденого банку" Причорномор'я ", ні до конвертаційних центрів, ні до фірми "Кортесс", через діяльність якої пройшли гучні обшуки податківців, ні до діяльності фірми "Благо", та й взагалі ні до чого, де пахло грошима".

А потім у фінальному абзаці, підбиваючи підсумки і узагальнюючи, додає: "Але все одно писати про фінансові афери треба. Хоча б для того, щоб народ знав, в яких пустелях новоявленими мойсеями зариті гроші українських підприємств і неповернені вклади українських вкладників ... ".

Я вважаю, що це вульгарний, вульгарний і ганебний антисемітизм. Не "розпалювання міжнаціональної ворожнечі" і не "заклик до ..." - а просто огидна печерна поведінка, яка нагадує мадам Стороженко з безсмертної повісті Валентина Катаєва "Біліє парус одинокий".

З самої пані Світланою Зварич мені все ясно, і говорити з нею нема про що, але Ви не просто її чоловік - Ви парламентарій, політик і громадський діяч. Ви були не просто міністром, а міністром Юстиції. І я питаю Вас - як Ви оцінюєте ці (підкреслюю - публічні, у пресі!) антисемітські висловлювання Вашої дружини.

Повторюю, мене не цікавить суть конфлікту і справи бізнесу. Нехай колишні або нинішні партнери, громадяни М.Хайкін і С. Зварич, з'ясовують свої стосунки в судах, за допомогою адвокатів, арбітрів або якось ще. Але коли одна зі сторін починає, бризкаючи слиною, опускатися до антисемітських натяків і чорносотенства - це вже питання громадське і політичне.

Я прошу Вас, Роман Михайлович, дати Вашу оцінку цим висловлюванням своєї дружини.

Якщо Ви промовчіть або відбудетеся заявами в стилі "не сторож я дружині своїй" - для мене це буде означати, що Ви схвалюєте це, а значить Ви теж антисеміт.

Якщо Ви спробуєте сховатися за вивертами на зразок "так там же нічого доказуемого нема", "Хайкін - єврей, а хто такі "Мойсеї"питання туманне", я теж скажу - Ви ухиляється, а значить Ви таки антисеміт. Абсолютно очевидно, чому на початку ваша дружина, іронізуючи, підкреслює національність, а в кінці статті під "Мойсеями" вона настільки ж явно не має на увазі героя поеми Івана Франка.

Кожному спрямованість і зміст тексту Вашої дружини очевидний - вона дозволила собі саме натяки на єврейську тему, і я ставлю Вам питання не з області юридичної казуїстики, а питання етики.

Я не хочу юридичної розбору, я хочу Вашої моральної оцінки цієї події - антисемітських пасажів у статті Вашої дружини.

Я дуже сподіваюся, що Ви відповісте швидко, бо вважаю подію суспільно значущою, причому не рядовою. Це не анонімний коментар на якомусь сайті або на інтернет-форумі, не образа якогось маргінала з підворіття - ця стаття дружини чинного і впливового політика.

От мене й цікавить, що ж скаже сам шановний політик, Роман Зварич, соратник колишнього голови Правління ОУН (б) Ярослава Стецька і нашого колишнього Президента Віктора Ющенка, і нашого колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, а нині і нашого колишнього спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка, видатний діяч українського національного табору.

Соломон Киселевич Флакс
полковник у відставці,
голова Ради ветеранів-євреїв і учасників бойових дій

Зараз ви читаєте новину «Соломон Флакс вимагає відповіді від народного депутата Зварича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

141

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути