неділя, 31 березня 2019 08:00

Сьогодні українці обирають президента

Сьогодні українці обирають президента
Українці по всьому світу голосують за президента. Найперші це зробили в Австралії, останні проголосують у Сан-Франциско. Фото: censor.net.ua

Сьогодні, 31 березня 2019-го року, українці голосують за президента.

Зробити свій вибір можна на 33 тис. 540 дільницях в Україні з 8:00 до 20:00. З собою потрібно взяти паспорт громадянина України.

На дільницях виборці отримають найдовший в історії країни бюлетень - 80 см. Там будуть 39 прізвищ кандидатів. Надрукували 30 млн бюлетенів, якій обійшлись бюджету у 165,5 млн грн.

На проведення виборів президента передбачили 2,354 млрд грн.

"Крім того, у разі проведення повторного голосування з виборів президента України передбачено резерв коштів, який складає 891,46 млн грн", - кажуть у ЦВК.

315 тис. українців змінили місце голосування перед першим туром виборів. Найбільше з них - жителі Луганської і Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бум кандидатів у президенти завдав удару по бюджету

Найперша дільниця для голосування на виборах президента відкрилась 30 березня, о 23:00 за київським часом, в Австралії. Завершиться голосування 1 квітня на дільниці в Сан-Франциско о 06:00.

У 72 країнах відкрили 101 дільницю. Близько 400 тисяч українців прийдуть голосувати за межами країни. Найбільшою буде виборча дільниця при посольстві України в Молдові - там зареєстрували понад 52 тис. виборців. Понад 40 тис. зареєстровані на дільницях в Білорусі, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, Польщі, США, Чехії, Фінляндії.

Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших претендентів на посаду глави держави.

Петро Порошенко - п'ятий президент незалежної України. До нього на цій посаді були Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Віктор Янукович. Леонід Кучма двічі обирався на посаду президента. З 23 лютого, після втечі Віктора Януковича до Росії, до 7 червня 2014-го в.о. президента був Олександр Турчинов.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні українці обирають президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути