Ексклюзиви
середа, 20 вересня 2017 18:57

Що швидше, то краще - Порошенко закликає ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі

Що швидше, то краще - Порошенко закликає ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі
Президент Петро Порошенко: "Якщо трагедія таких масштабів не гарантує присутності миротворців, то що ж тоді може гарантувати?" Фото: ukrinform.ua

Потрібно якнайшвидше розгорнути миротворчу місію ООН на Донбасі. Так вдасться уникнути жертв та прискорити повернення українського суверенітету над окупованими територіями. Про це заявив президент Петро Порошенко на засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку. Повідомляє "Інтерфакс".

"Розгортання миротворчої операції надасть можливість відновити справедливість, а не просто зацементувати окупацію. Вважаю, що справедливістю буде відновлення суверенітету України над своєю територією. Справедливістю буде збереження контролю України над своєю свободою. Я хочу знову повторити своє прохання на адресу Ради - розгорнути миротворців на Донбасі - що швидше, то краще".

"Наші (українські. - ред.)" блакитні каски" брали участь в операціях ООН у всьому світі. У багатьох випадках вони були головним гравцем, який дозволив досягти миру - і на Балканах, і в Африці. Сьогодні і нам настав час спертися на миротворче плече ООН".

"Дозвольте знову відзначити пропозицію генеральному секретарю скористатися своїми повноваженнями відповідно до Статуту і направити місію з технічної оцінки в Україні. Виходячи з аналітичних висновків цієї місії мають бути вироблені можливості присутності політичного та іншого ООН на Донбасі. Якщо трагедія таких масштабів не гарантує присутності миротворців, то що ж тоді може? У цьому зв'язку я хотів би вкотре підтвердити мій запит до Ради Безпеки розгорнути миротворців на Донбасі - ми повинні просуватися далі на цьому шляху, й чим раніше, тим краще", - зауважив президент.

Він також наголосив на необхідності забезпечення "надійного міжнародного контролю" над тимчасово неконтрольованою частиною українсько-російського державного кордону:
"Це ключ, адже не може бути успіху в досягненні миру на Донбасі, не запобігаючи подальшому потоку російських військ, зброї, обладнання та найманців на Донбас. Шлях до ефективного миротворчого контингенту і врегулювання лежить через безумовне виведення всіх іноземних військовослужбовців, найманців, їхньої зброї та обладнання з України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент США Дональд Трамп закликав ООН захищати Україну

Петро Порошенко перебуває з робочим візитом у США. Він бере участь у засіданні Ради Безпеки ООН. Також 20 вересня запланована його зустріч із президентом США Дональдом Трампом.

Зараз ви читаєте новину «Що швидше, то краще - Порошенко закликає ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути