понеділок, 15 квітня 2024 12:45

Шмигаль відповів на петицію про гроші з телемарафону на дрони і пікапи для ЗСУ

Шмигаль відповів на петицію про гроші з телемарафону на дрони і пікапи для ЗСУ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав недоцільним перенаправлення коштів з телемарафону. Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію щодо переспрямування коштів державного бюджету, призначених для телемарафонів "Єдині новини" і телеканалу "FreeДом" на закупівлю безпілотників і пікапів для потреб Збройних сил України.

Про відповідь Шмигаля повідомила "Українська правда".

"Оскільки забезпечення інформаційної безпеки є частиною державної політики у сфері національної безпеки і оборони, а реалізація єдиної інформаційної політики - пріоритетним питанням національної безпеки, то фінансування відповідних заходів є вагомою складовою протидії військовій агресії Російської Федерації проти України, зокрема в інформаційному просторі", - сказав прем'єр.

Відповідно перерозподіл зазначених у петиції видатків шляхом їх спрямування на потреби інших складових сектору безпеки та оборони не є доцільним, сказав Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хочемо вижити, мобілізація має бути з 20 - Чмут

Також прем'єр повідомив, що уряд "на системній основі" проводить постійну роботу з залучення та спрямування фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, у тому числі міжнародної допомоги, на задоволення потреб і підвищення спроможностей ЗСУ та інших складових сектору безпеки та оборони.

Державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" уклало в березні низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів "Єдині новини #UAразом" "FreeДом". Їхня загальна сума становить 568 млн грн, повідомили "Наші гроші".

Загалом, за підрахунками журналістів, під час повномасштабного вторгнення ДП "МПІУ" і державний телеканал "Рада" заплатили виробникам контенту для марафонів 1,21 млрд грн.

Найбільший контракт на 2024 рік вартістю 190 млн грн отримало ТОВ "Ми - Україна". Фірма з'явилась у телемарафоні наприкінці 2022 року, після того, як "Новинна група Україна" олігарха Ріната Ахметова здала свою ліцензію державі, а її тележурналісти перейшли на новий телеканал "Ми - Україна".

Решту замовлень розподілили між телеканалами, які беруть участь у виготовленні контенту для марафонів "Єдині новини" і "FreeДом", таким чином:

ТОВ "СЛМ Новини" олігарха Віктора Пінчука отримало цьогоріч два замовлення на суму майже 190 млн грн. У тому числі 142 млн грн - на "Єдині новини" (по 158 тис. грн за годину) і 48 млн грн - на "FreeДом" (по 90 тис. грн за годину).

ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" з групи олігарха Ігоря Коломойського отримала 139 млн грн на "Єдині новини" (по 155 тис. грн за годину), а Іноземне підприємство "1+1 Продакшн" - 48 млн грн на "FreeДом" (по 92 тис. грн за годину).

Ці телеканали - не єдині учасники телемарафонів. Також у них бере участь парламентський телеканал "Рада". Але державний телеканал виготовляє контент не сам, а замовляє його ТОВ "Кінокіт", яка за даними ЗМІ пов'язана з колишнім заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком.

Минулого тижня стало відомо про накази Міністерства культури та інформаційної політики щодо статусу каналів телемарафону, як критично важливих для функціонування економіки.

Також стало відомо, що Мінкульт надав такий статус циркам.

Згодом прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що доручив розробити "оновлену, більш справедливу постанову про бронювання".

Зараз ви читаєте новину «Шмигаль відповів на петицію про гроші з телемарафону на дрони і пікапи для ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути