понеділок, 27 січня 2014 10:00

Смерті та викрадення, невдалі перемовини, штурми ОДА – огляд подій за тиждень, що минув
6

19 січня після завершення виступів лідерів Євромайдану на черговому Віче, радикально налаштована частина мітингувальників рушила до Верховної Ради. На вулиці Грушевського біля стадіону "Динамо" їх зустріли лави внутрішніх військ, за якими, як і під час подій 1 грудня 2013 року, на наказ про застосування сили чекали спецпідрозділи "Беркут". Цей день став початком протистояння влади та активістів.

Gazeta.ua пропонує підбірку акцій та подій, які відбулись за тиждень в країні, з 20 по 26 січня:

20 січня, Київ

На другий день жорсткого протистояння в центрі Києва міліція затримала понад 20 людей. Силовики, які обстрілюють мітингувальників також цілять в журналістів, що виконують свої професійні обов'язки.

/media/video/538502/1_538502.mp4

Лідер УДАРу Віталій Кличко закликав українців на столичний Майдан, щоб "захистити свою країну і своє майбутнє". Кличко пообіцяв гарантії безпеки правоохоронцям, які "перейдуть на бік народу". Також він сказав, що влада оголосила війну народу України і її дії довели ситуацію до того, що в центрі столиці відбуваються бойові дії. В цей час, мітингувальники зводять барикади на вулиці Грушевського біля входу на стадіон "Динамо" в Києві.

20 січня, Рівне

Кілька десятків громадських активістів у Рівному та на виїзді до Києва продовжують блокувати виїзд спецпризначенців до столиці.

20 січня, Дніпропетровськ

Журналісти газети "Лица" Костянтин Когтянц, Валерій та Олена Гарагуци, а також Геннадій Сахаров провели мовчазний пікет біля Управління МВС України.

21 січня, Київ

У центрі вночі з'явилися групи характерних молодиків спортивної зовнішності, яких зазвичай називають "тітушками". Близько 4:30 спільнота "Автомайдан" повідомила у Twitter таке: "Кличко допитав "тітушок", які на нього напали. Завданням було трощити машини, бити всіх хто попадеться під руку, вчиняти погроми". Об'єднання фанатів футбольного клубу "Динамо" (Київ) заявляє про формування своїх загонів самооборони для "захисту киян від "тітушок". Наступні кілька днів проводиться сафарі на "тітушок".

"Закони 16 січня" офіційно оприлюднені в офіційних виданнях "Голос України" та "Урядовий кур'єр", хоча у понеділок увечері опозиціонери намагалися завадити такій публікації. Спільнота української Вікіпедії на це оголосила про щоденний 30-хвилинний страйк з 16:00 до 16:30. Лідери Меджлісу кримських татар закликали скасувати "закони 16 січня". А Леонід Кравчук розкритикував "поспіх" із ними.

Зникли активісти Ігор Луценко та Юрій Вербицький. В цей же день першого відпустили викрадачі, а тіло іншого знайшли на наступний день.

В департаменті охорони здоров'я КМДА повідомили про півсотні постраждалих. В цей день Кличко їздив до Януковича, проте жодних результатів не було.

21 січня, Суми

Кілька десятків сумських журналістів і громадських активістів у шоломах і масках протестували проти ухвалених "вручну" 16 січня "диктаторських законів".

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

21 січня, Дніпропетровськ

Активісти Євромайдану пікетували офіс Партії регіонів. Кілька десятків учасників акції тримали в руках аркуші паперу зі списками товарів і послуг, які надаються компаніями регіоналів, і закликами бойкотувати. Люди скандували "Конституція!", "Відпустіть Ігоря Луценка!".

22 січня, Київ

Зранку журналіст Віталій Портников вирішив виїхати з України, заявивши про тиск.

На Грушевського продовжуються бойові дії, в результаті яких померло троє активістів: Жизневський Михайло (25 років, громадянин Білорусі, загинув від наскрізного вогнепального поранення в серце), Нігоян Сергій (20 років, родом з Дніпропетровської області, загинув від поранення, спричиненого свинцевою картеччю), Сеник Роман (45 років, родом з Яворівщини Львівської області, помер у київській лікарні. Його тяжко поранили 22 січня на Грушевського). Працівники медичної служби Штабу національного спротиву заявили про загибель чотирьох мітингувальників від вогнепальних поранень.

Опозиція жорстко на це реагує і оголошує загальну мобілізацію. Лідери опозиції закликали людей виходити на Майдан. На вечір повідомлялось про зачистку Майдану.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав протестувальників у центрі Києва "терористами" і "організованими праворадикальними бойовиками". А президент закликав людей до спокою. У відповідь на дії проти протестувальників на Майдані у листопаді й грудні минулого року посольство США скасувало візи декількох громадян України

Лідери опозиції зустрілись із президентом. Після цього Яценюк дав йому 24 години.

22 січня, Донецьк

У центрі міста відбувся конфлікт між учасниками мітингу демократичних сил і людьми спортивної статури, які облили противників зеленкою. Учасники мітингу скандували "Банду геть", а  їхні супротивники  – "Фашистів геть", "Продалися", "Геть з Майдану!", "Ви не донецькі!".

22 січня, Запоріжжя

Місцеві інтернет-ЗМІ оголосили страйк. Журналісти оголосили страйк через закони, ухвалені Верховною Радою України 16 січня.
22 січня, Дніпропетровськ

В цей день відбулось символічне єднання жителів міста на найдовшому, Центральному мосту через Дніпро. Акцію організували місцеві активісти.

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

Автор: Фото: radiosvoboda.org
 

22 січня, Луцьк

У Луцьку відзначення 95-ї річниці Акту Злуки відбулося сьогодні з жалобними стрічками на прапорах України, облитих червоною фарбою. Так волиняни віддали шану загиблим у перебігу сутичок у Києві. Концерти та урочистості були скасовані.

23 січня, Київ

На вулиці Грушевського, 4, палає будинок. Він загорівся вночі внаслідок влучання однієї з пляшок із запалювальною сумішшю. Близько 5:00 бійці спецпідрозділу "Беркут" атакували кілька машин руху "Автомайдан" на розі вулиць Грушевського і Кріпосного провулку, повідомила Олеся Оробець. Автомайдан повідомив про зникнення одного з лідерів цього руху Дмитра Булатова.

До барикад на вулиці Грушевського в Києві знову прийшла група священиків.

Мітингувальники у Львові змусили голову Львівської ОДА Олега Сала написати заяву про відставку, хоча пізніше він скасував своє рішення. В Івано-Франківську майже дві години тримали ОДА "в облозі".

В Міністерство внутрішніх справ України повідомили про доправлення до органів міліції 73 людей. Всіх вразило та викликало широкий резонанс відеоролик, з якого видно, як правоохоронці знущаються із затриманого чоловіка.

Назначено позачергову сесію на 28 січня. В цей час лідери партій УДАР Віталій Кличко і "Свобода" Олег Тягнибок взяли участь у переговорах в адміністрації президента Віктора Януковича. Зокрема, Кличко заявив, що опозиція домовилася з Януковичем припинити силове протистояння і відпустити усіх затриманих на Грушевського.

23 січня, Кривий Ріг

Активісти місцевого Євромайдану сьогодні пізно ввечері домоглись зупинення відправки працівників спецпідрозділу "Беркут" до столиці,

24 січня, Київ

Опозиція оголосила вулицю Грушевського в Києві територією Майдану. Янукович пообіцяв зміни до "законів 16 січня". Відбулись масові штурми ОДА, переважно в західних областях.

Голова Волинської обласної ради Володимир Войтович написав заяву про звільнення із формулюванням "заради миру на Волині" без особливих заперечень. Голова Волинської ОДА Борис Клімчук вийшов до людей і навіть став на коліна, пояснюючи цим, що служить саме їм.

Депутат від фракції Партії регіонів заявляє, що написав заяву про вихід із фракції Партії регіонів.

24 січня, Біла Церква

Акція вшанування пам'яті вбитого на вулиці Грушевського у Києві громадянина Білорусі Михайла Жизнєвського переросла у стихійну ходу з вимогами відставки уряду.

24 січня, Дніпропетровськ

Євромайданівці пікетували ввечері будівлю ГУ МВС України в області, вимагаючи належного розслідування минулорічних інцидентів, у яких потерпіли активісти Євромайдану.

/media/video/538502/1_538502.mp4

25 січня, Київ

Президент України Яценюку очолити уряд, а Кличку стати віце-премєром. Активісти це сприйняли негативно.

У Києві застрелили працівника міліції. В цей час, ультрас харківського футбольного клубу "Металіст" офіційно заявили про початок активної підтримки Євромайдану.

25 січня, Донецьк

Активісти донецького Євромайдану вдруге пікетували будинок Ріната Ахметова. Він сам раніше висловив думку, що насильство неприйнятне.

/media/video/538502/3_538502.mp4

25 січня, Луганськ

Мітинг на підтримку Партії регіонів та президента Януковича зібралось кілька тисяч людей. Вони тримали прапори Партії регіонів, а також плакати з гаслами "Ні – революції", "Луганчани – за президента", "Не рвіть країну на частини", "Ні – перевороту" та інші.

26 січня, Київ

Тисячі людей штурмували будівлю "Українського дому", де перебували бійці внутрішніх військ. Вони таки одержали бажане – відвоювали будівлю.

/media/video/538502/4_538502.mp4

Міліція заарештувала 41 учасника захоплення в суботу Черкаської облдержадміністрації. Опозиція ввечері пригрозила владі: або вона випускає всіх затриманих, або вони звільнятимуть їх самі. Продовжуються штурми ОДА: Запорізької, Дніпропетровської. В цей час кримчани пікетують базу "Беркуту", а в Донецьку та Луганську люди виходять підтримати владу.

Автор: Фото: facebook.com
 

Зараз ви читаєте новину «Смерті та викрадення, невдалі перемовини, штурми ОДА – огляд подій за тиждень, що минув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути