понеділок, 25 жовтня 2021 13:46

"Слуги" програли, але вихід знайшли: Україну сколихнули місцеві вибори

Рік тому 25 жовтня в Україні провели місцеві вибори. На них громадяни визначали, кого хочуть бачити депутатами та головами сільських, селищних і міських рад.

Автор: radiosvoboda.org
  Перші вибори в Україні провели в умовах пандемії
Перші вибори в Україні провели в умовах пандемії

День виборів припав на неділю. Дільниці працювали з 8:00 до 20:00. Проголосувати прийшла більшість українців. Із зазначених у списках 28,1 млн осіб, з'явилися 27,2 млн. Це були перші вибори в період пандемії. На ділницю пускали по кілька осіб в масках та зі своєю ручкою, на вході міряли температуру.

При цьому українці відзначали складність та плутанину із заповненням бюлетнів. Їх отримували від двох до п'яти залежно від місця проживання. Усі відрізнялися за кольорами: рожевий - вибори мера, голів сільських і селищних рад, блакитний - вибори до обласних рад, зелений - вибори до районних рад, жовтий - вибори до міських рад, сірий - вибори районної ради в місті, кремовий - вибори сільських і селищних рад.

Автор: radiosvoboda.org
  Виборці скаржилися на складність нових бюлетнів
Виборці скаржилися на складність нових бюлетнів

22 листопада відбувся другий тур виборів міських голів у Львові, Бердянську, Дніпрі, Дрогобичі, Полтаві, Миколаєві, Слов'янську, Рівному, Нікополі, Ужгороді та Черкасах. 25 жовтня жоден із кандидатів у цих містах не набрав більш як 50% голосів.

Не обходилося без порушень. Їх фіксували по всій Україні. Найбільш розповсюдженими назвали передчасний початок голосування, нестачу скриньок і кабінок для голосування, відсутність масок та рукавичок у членів комісії, фотографування бюлетнів, викидання їх пачками, видавання без документів та збої в роботі деяких виборчих дільниць. З 5 вересня до 21 листопада до поліції надійшло 16 664 заяв та повідомлень про порушення виборчого законодавства. 120 людям повідомили про підозру за 95 кримінальними справами.

Загалом 1420 міських, селищних, сільських голів і 35 617 місцевих депутатів отримали мандати.

"Результати торішніх місцевих виборів не були вдалими для провладної команди. Представники "Слуги народу" не перемогли у більшості обласних, міських радах. Але потім почали на місцях створювати атипові коаліції з іншими партіями, за рахунок чого отримали посади голів та заступників в обласних радах. Так частково компенсували втрачене", - говорить політолог Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленського може перемогти тільки новий Зеленський" - Євген Головаха

Паралельно 25 жовтня провели опитування від президента. Волонтери біля виборчих дільниць пропонували українцям відповісти на п'ять питань:

1.Чи підтримуєте ідею довічного тюремного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах? (Підтримали 82,97%).

2. Підтримуєте скорочення кількості народних депутатів до 300? (Підтримали 89,6%).

3. Підтримуєте легалізацію канабісу в медичних цілях? (Підтримали 64,9%).

4. Підтримуєте право України на використання гарантій безпеки для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності, визначених Будапештським меморандумом? (Підтримали 74,2%).

5. Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей? (Підтримали 46,7%).

Автор: radiosvoboda.org
  Біля виборчих дільниць проводили опитування Зеленського. Говорив, що таким чином хоче зрозуміти думки українців
Біля виборчих дільниць проводили опитування Зеленського. Говорив, що таким чином хоче зрозуміти думки українців

"За кілька днів по завершенню Олександр Корнієнко пообіцяв, що напрацюють конкретні законодавчі ініціативи і прозвітують скільки коштувало опитування і звідки кошти. Пройшов рік. Нічого не зробили. Єдиний законопроект, який мали шанс ухвалити стосувався легалізації медичної меріхуани. Але і його благополучно провалили у парламенті. Настав час президенту Зеленському і "Слузі народу" сказати правду: або продемонструвати обіцяне, або визначити, що опитування - лиш виборча технологія для підняття рейтингу партії", - сказав Таран.

Очільник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко не зміг пояснити, чому не опублікували остаточних результатів опитування президента України Володимира Зеленського. Його проводили волонтери під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Наступного дня показали попередні дані.

Переконує, у неопублікуванні результатів опитування не було якогось помислу, просто "мабуть, уже якось трішки воно відійшло на другий план".

Натомість у соціальних мережах з'явилися світлини тюків з утилізованим папером, де видно аркуші із запитаннями від Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" програли, але вихід знайшли: Україну сколихнули місцеві вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути